Ramazan YAVUZ/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da PKK tarafından kaçırılan çocukların serbest bırakılması için 25 aile Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemini sürdürürken, BDP binasında dövüldüklerini söyleyerek Dağkapı Meydanı'nda oturmaya başlayan 2 aile, eylemi sonlandırdı. Geçen salı günü dövüldüklerini söyledikleri BDP binasına giderek Abdullah Öcalan posteri altında açıklama yapan aileler adına konuşan Murat Çetiner, "Çocuklarımızın dağa çıkmasının nedeni barış konusunda adım atmayan AKP iktidarının kendisidir" dedi.
PKK'nın çocuklarını kaçırdığını söyleyerek salı günü geldikleri BDP Diyarbakır il binasına girip, burada partililerle tartıştıktan sonra dövüldüklerini öne süren 15 yaşındaki Ö. Ç., aynı yaştaki kuzeni B.Ç.'nin aileleri aileleri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapan ailelerin yanına gitmeyerek Dağkapı Meydanı'nda yaptıkları eylemi sonlandırdı.
Kuzenlerin aileleri BDP il binasına giderek, burada HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile birlikte Abdullah Öcalan'ın posterinin altında basın açıklaması yaptı. PKK'nın dağa götürdüğü M.Ç.'nin babası, aynı yaştaki B.Ç.'nin amcası Murat Çetiner, çocukların dağa çıkmasına asıl nedenin Kürt sorununu çözmeyip barış konusunda adım atmamakla suçladığı Ak Parti iktidarı olduğunu öne sürdü.
"Acılarımız üzerinden B ve C planlarını devreye sokmayın. Çocuklarınızı kurtaracağız diye dağları tekrar bombalamayın" diyen Çetiner, salı günü BDP'de dövüldükleri olayla ilgili de sorunun kaynağını yanlış yerde aradıklarını da söyledi. Çetiner, "Bu sorunun en çok çözülmesini isteyen ve yıllardır bunun mücadelesini veren partimiz BDP’ye yönelik duygusal bazı tutum ve tavırlar içerisinde olduk. Geliştirdiğimiz bu tavrın dışımızdaki çevreler tarafından partimizin aleyhine kullanıldığını üzülerek gördük. BDP’den, halkımızdan ve kamuoyundan özür diliyoruz" dedi.
"BDP'Yİ, PKK'YI YIPRATARAK SORUN ÇÖZÜLMEZ"
HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da yaptığı konuşmada yaşları küçük çocukların PKK'ya katılmasından sonra ailelerin eylem ve etkinlik yaptığını anlatırken, 'Çözüm sürecinin' sonuca ulaşmaması üzerine örgüte katılımların arttığını söyledi. Aydoğan, "AKP Hükümeti 1.5 yıldan beri süren görüşmelerde demokratik çözüm ve barış sürecinin nasıl ilerleyeceğiyle ilgili ayrıntılı ve net bilgilendirmeler yapmış olsa belki şu anda örgüte yoğun katılımların olmayacağını görecektik. Kürt gençleri AKP'nin politikaları karşısında, sorunun bu şekilde çözülemeyeceğinden kaynaklı inançla PKK ve gerillaya katılım sağlamaktadır" dedi.
18 yaş altında çocukların PKK saflarına katılmasının ailelerde tedirginlik, kaygı ve üzüntü yarattığını vurgulayan Aydoğan, "Geçtiğimiz 10 günlük süreç bize gösterdi ki, bu eylem sorunun çözümüne yaklaşım biçimi değildir. BDP'yi ,PKK'yı yıpratarak bu sorunun çözülmesi mümkün değildir. PKK ve sayın Öcalan çözümün bir tarafıdır. Biz bu gelinen noktanın ailelerimiz tarafından iyi anlaşıldığını düşünüyoruz. Duygusal atmosferdeki yanlışlık, eksiklik, hataların birbirimiz tarafından anlaşıldığını düşünüyorum" diye konuştu.
BELEDİYE ÖNÜNDEKİ AİLELERİN EYLEMİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önündeki oturma eylemlerine devam eden yaklaşık 25 ailenin eylemlerine son vermeleri için zabıta ekipleri ile güvenlik müdürü ikna çabasını sürdürüyor. Sabah saatlerinde çocuklarının fotoğrafıyla tekrar belediye binası önüne gelen ailelerle görüşen Büyükşehir Belediyesi Güvenlik Müdürü Muharrem Evinç, sorunun çözülmesi için görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Evinç, "Belediye yetkilileri ailelerin artık buradaki eylemlerine son vermesini istiyor. Bu nedenle onlarla görüşüyorum. Benim söylemlerimde onları tatmin etmiyor. Çadırlarını dün gece kendi aralarında bulunan birileri söküp götürmüş" dedi.
Eylemi sürdüren 25 ailenin fertleri de "Çocuklarımız bırakılmadı, sorunumuz halen çözülmedi. Bize 'Bu sorunu kesinlikle çözeceğiz' desinler eylemi bitirelim. Henüz kimse net olarak bir şey söylemediği için eylemi sürdürüyoruz" diye konuştu.

RY(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)