Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/ DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da çocuklarının PKK tarafından kaçırıldığını söyleyen 4 ailenin belediye önünde başlattıkları eylem sürüyor. Eyleme bugün oğullarından haber alamayan 2 anne daha katılırken; sivil toplum örgütleri ziyaret ettikleri aileleri destek verdiklerini söyledi.
Selahattin Eyyubi Anadolu Lisesi öğrencileri 15 yaşındaki H.G. ve F.A.E.'nin, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 23 Nisan'da düzenlenen pikniğe katılırken PKK'lılar tarafından kandırılarak dağa götürüldüğü öne sürüldü. Ayrıca 4 Nisan'da Abdullah Öcalan'ın doğum günü etkinliği için Adana'dan Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'ne gittikten sonra dönmeyen H.T.'nin ailesi de çocuklarının terör örgütü üyeleri tarafından kandırılarak kaçırıldığını öne sürdü.
Diyarbakır'da çocuklarının PKK tarafından alıkonduğu gerekçesiyle 4 gün önce Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemi başlatan ailelere dün 17 yaşındaki oğlundan yaklaşık 1 aydır haber alamayan Yüksel Karaşin de katılınca ailelerin sayısı 4'e çıktı.
OĞLUMUN BİR AYAĞI SAKAT
Bugün dua edip Kuran-ı Kerim okuyan 4 aileye 18 yaşındaki oğlundan yaklaşık 1 aydır haber alamayan Zeynep Baytop ile 4 yıldır oğlundan haber alamayan Hediye Yıldız da katıldı. Oğlundan 8 Nisan'dan bu yana haber alamadığını gözyaşları içerisinde anlatan Baytop, "Televizyonda annelerin eylemini görünce ben de geldim. Oğlum okula gitmiyordu bir yerde çalışıyordu. Bize bakıyordu, eşim hasta, bize o bakıyordu. Bir ayağı doğuştan sakat 8 Nisan günü beni aradı, hep ağlıyordu. Bana anne beni merak etme dedi ağlayarak o günden sonra ona ulaşamadık. Bir yerlerden dağa gittiğini biliyoruz. Ben çocuğumu istiyorum. Allah rızası için benim oğlumu göndersinler. Bizim ciğerimizi yaktılar, onların hiç ciğeri çocukları yok mu? Babasına sırt çıkıyordu, kardeşleri ben perişan oldum. Ben çocuğumu istiyorum. Allah rızası için çocuğumu yollasınlar" dedi.
Oğlunun 2011 yılında Burhanettin Yıldız Endüstri Meslek lisesin de okurken dağa gittiğini söyleyen anne Hediye Yıldız, "Benim oğlumu 4 yıl önce götürdüler. Burada annelerin eylem yaptığını duyunca bende geldim. Yıllardır oğlumun yolunu gözlüyoruz. Bende oğlumu istiyorum, benim oğlumu da göndersinler. Oğlumun ses tellerinde problem vardı. Sesi çıkmıyordu. Bizimle bile güçlükle anlaşıyordu. Bende çocuğumu istiyorum. Artık barış gelsin çocuklarımız gelsin" dedi.
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN DESTİK
Eylemi sürdüren anneleri bugün İslami kesimlere yakın 72 sivil toplum örgütü temsilcisi ziyaret etti.
Memur-Sen Diyarbakır Şubesi Başkanı Yunus Memiş, annelerin başlattığı eylemi desteklediklerini belirterek, annelerinin gözyaşlarının dinmesi ve çocuklarının geri gelmesi için geldiklerini söyledi. Memiş, şöyle dedi:
"Bizim çocuklarımızın tek bir silahı var o da kalemdir. İnsanların artık dağa değil eli kalem tutarak eğitime, topluma kazandırılması gerekiyor. Oysa okullarda çocukların dağa götürülmesi sürecin sabote edilmesi anlamına geliyor. Çocukların PKK tarafından bırakılarak devletinde üzerine düşen görevi getirerek bu çocukları PKK'nın elinden kurtararak ailelerine teslim etmesini istiyoruz. Aksi taktirde bugün 6 annemiz burada yarın daha da artacaktır. Çünkü 3 binin üzerinde gencimiz şu an dağda, bugüne kadar korku oluşturulduğu için diğer ailelerimiz eylem başlatamıyordu. Bu süreçte dağa giden bütün çocuklarımızın geri gönderilmesi ve çocuklarımızın aileleri ile beraber gözü yaşlı annelerimizin olmamsı için samimi bir şekilde destek veriliyorsa o zaman bu çocuklarımızın geri gelmesi gerekiyor."

CA,SS(GG/AAA) (FOTOĞRAFLI)