SİVAS'ta geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'nin 25'incisi Yıldızeli İlçesi'ne bağlı Banaz Köyü'nde yapıldı.
Halk Ozanı Pir Sultan Abdal, doğum yeri Sivas'ın Yıldızeli İlçesine bağlı Banaz Köyü'nde yapılan etkinliklerle anıldı. Banaz Köyü Topuz Baba Şenlik Alanı'nda düzenlenen Pir Sultan Abdal 25'inci Geleneksel Kültür Etkinlikleri, 2 Temmuz 1993 tarihindeki Sivas Olayları'nda hayatını kaybedenler ve Soma'da maden ocağında yaşamını yitiren 301 madencinin anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Programa Sivas Valisi Alim Barut, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, İl Özel İdare Sekreteri Salih Ayhan, Yıldızeli Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, İl Emniyet Müdürü Turguy Çalışkan ile sanatçı Arif Sağ katıldı. Aynı bölgede bulunan Pir Sultan ABdal heykeline de çelenk bırakıldı. Etkinlikler sınasında Banaz Köyü otantik semah grubu gösteri sundu. Ses sanatçıları mini konserler verdi.
IŞİD UYARISI
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan, Alevi toplumunun yıllardır asimilasyona tabu tutulduğunu ileri sürerek, şöyle konuştu:
"Egemen Sünni devlet yılardır bizi asimile etmeye devem etti, devam ediyor. Osmanlı'dan devralınan kurumlar aynen faaliyetlerine devam ediyorlar. Cumhuriyet'in demokratikleşmesini isteyen Aleviler katliamlar ile karşı karşıya kalıyor. Gezi süreci ile birlikte ölen 8 canın Alevi olması bir tesadüf olabilir mi? Bu sürecin doğru algılanması gerekir. Aleviler artık çok ciddi bir muhasebe yapsın. Buradan hükümeti uyarıyoruz. Hükümete diyoruz ki şeriatçı, faşist güçleri beslemeyin. İŞİD, El Kaide terör örgütlerini sınır dışı edin. Bunların tedavilerine son verin. Uluslararası emperyalist sistem ortadoğuda halkları bir birine düşürmek için çok farklı projeleri gündeme koydu. Bu projelerin içinde en önemlisi Alevilere, Şiilere yöneldi. Bugün Irak'ta neden Şiilere ve Alevilere bu katliamlar yapılıyor. Bu çok büyük bir oyundur. Bu oyunun içerisinde malesef bizim hükümetimiz de var. Hükümeti uyarıyoruz. Bu faşist terör örgütleri ile ilişkinizi keseceksiniz. Bu katliamlara son vereceksiniz. Yurttaşlıktan başka hiç bir talebi olmayan Aleviler bu Cumhuriyetin en önemli kazanımlarıdır. Öğretimizin bize gösterdiği şey barış içerisinde, kardeşçe bir arada yaşama şartlarını her zaman zorlayacağız. Tek isteğimiz barış ve kardeşlik olacaktır."
Alevi Bektaşi Derneği Genel Sekreteri Recai Aksu ise inancı olmayan bir toplumun büyüyemeyeceğini, kendilerinin de inançlarını her yerde savunma ve hayata geçirme isteğinde olduklarını belirterek şöyle dedi:
"Türkiye'nin bu koşularında yanı başımızda Irak'ta Aleviler katledilirken burada destekleyen bir AK Parti hükümeti varken bizler bir kez daha kenetlenmeliyiz. Bu zihniyeti kınıyoruz. Bizim siyasal mücadelemiz sürecek. Biz bir şey istemiyoruz. Bizim istediğimiz şey eşit yurttaşlık hakkı. Eğer bu ülkede Aleviler ve Sünniler bir arada yaşamak istiyorsak bir birimizi kabul etmeliyiz. Bir birimizin inancına saygı duymalıyız. Biz aynı şekilde camiye, kiliseye saygı duyuyoruz. Bizim inanç merkezlerimize, cem evlerine de saygı duyulmasını istiyoruz. Biz kimseye düşman değiliz."

FOTOĞRAFLI