Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, () - ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde bulunan Phaselis Antik Kenti sınırları içinde yapılacağı öne sürülen otel projesi yargıya taşınarak, 'ÇED gerekli değildir' kararı ile tahsis işleminin iptali istendi.
Antalya Barosu Başkanlığı ile aralarında mimarlar, şehir plancıları, çevre mühendisleri, peyzaj mimarları ve ziraat mühendisleri odalarının Antalya şubelerinin bulunduğu meslek odaları ile sivil toplum kuruluşları ve şahıslardan oluşan 22 davacı, 21 Şubat'ta Antalya Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne başvurarak 2 ayrı dava açtı. Davalardan biri 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Antalya Valiliği, diğeri ise alan tahsisinin iptali için Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açıldı.
İPTAL VE YÜRÜTMEYİ DURDURMA İSTENDİ
'ÇED gerekli değildir' kararına ilişkin mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, "Antalya ili, Kemer ilçesi sınırları içinde, Phaselis mevkiinde 878 parsel numaralı 180 bin 9 metrekare alanın, 280 odalı otel ve tatil köyü projesi için, dava dışı Ares Phasilis Ltd. Şti'ne tahsisinde verilen 26/12/2013 tarihli 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali; 'ÇED gerekli değildir' kararı verilen alanın, Beydağları Olimpos Milli Park sınırları içinde bulunması ve yine bir kısmı (18.626 metrekare) 1. derece sit alanı olması nedeniyle planlanan projenin uygulanması halinde, ileride telafisi mümkün olmayacak zararlar meydana getireceğinden, takdiren davalı idarenin savunması alınmadan, davanın ihbarı gibi usulü işlemler beklenmeden, yürütmenin durdurulması talebidir" denildi.
KAMU YARARI BULUNMUYOR İDDİASI
Dava dilekçesinde projenin 'ÇED yönetmeliğine aykırılık', 'arkeolojik değerlendirme yönünden eksiklik', 'uluslararası sözleşmelere aykırılık', 'planlama ilkelerine aykırılık', 'Milli Parklar ve Orman Kanunu'na aykırılıklar' içerdiği gerekçesi yer aldı.
Dava konusu alanın sahil bitişiğinin, uluslararası öneme sahip '1'inci derece arkeolojik ve doğal sit' olarak tescillenen 'Phaselis Antik Kenti' olduğu belirtilen dava dilekçesinde, "Bu kentin kalıntılarını taşıyan alanın bir kısmı tahsis edilen 878 parsel içerisinde bulunmaktadır. Tarihi bir liman kenti olan ve içerisinde antik tiyatro dahil birçok yapı kalıntısı barındıran bölge, ören yeri olarak ziyaretçileriyle önemli bir turizm geliri yaratmaktadır. Gerek tarihinden gerek orman ve denizinden yararlanan bölge halkı, alanın otel olarak verilmesine karşı çıkmakta, bu yönde eylemler yapmakta ve imza kampanyaları düzenlemektedir. Yerel ve ulusal birçok gazete Phaselis'te yapılması planlanan turizm tesisinin yapımına karşı çıkıldığını haber olarak vermektedir. Turizm tesisi inşaatı, gerek ormanlık alana gerek tarihi alana zarar vereceği gibi bölge halkının bu alanlardan yararlanmasını da engelleyecektir. Bu yönüyle de dava konusu işlemde kamu yararı bulunmamaktadır" denildi.
Dava avukatlarından Tuncay Koç, mahkeme karar verinceye kadar projenin yürütmesinin durdurulmasını talep ettiklerini söyledi.

ÖÖ(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)