SİİRT'in Pervari İlçesi'nde, 'Erken yaşta evlilikler ve çocuk istismarı' konulu panel düzenlendi. Siirt Valisi Ahmet Aydın, "Pervari'de küçük yaşta yaşamını yitiren kız çocuğumuzun durumu hepimizi derinden üzdü. Bu çocuklar bizimdir. Sahip çıkmamız gerekir" dedi.
12 yaşında evlendirilip, 14’ünde hamile kalan, ikinci çocuğunu erken doğum sonucu kaybettikten sonra, silahla vurulup öldürülmüş halde bulunan 'çocuk gelin' Kader Erten'in memleketi Pervari'de, 'Erken yaşta evlilikler ve çocuk istismarı' konulu panel, İMKB Okulu konferans salonunda yapıldı. Moderatörlüğünü Siirt Valisi Ahmet Aydın'ın yaptığı panele, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Bayar, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Şenol Yeloğlu, İl Müftüsü Faruk Arvas, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hifzullah Canpolat, Milli Eğitim Müdür Vekili Enis Önen, Halk Sağlığı Müdürü Gülşen Polat da konuşmacı olarak katıldı. Panele ayrıca, Pervari İlçe merkezi ve köy muhtarları ile imamları da dinleyici olarak aktıldı.
'NE OLUR KÜÇÜK YAŞTA ÇOCUKLAR EVLENDİRMEYELİM'
Panelin açılış konuşmasını yapan Siirt Valisi Ahmet Aydın, "Pervari İlçesi'nde küçük yaşta yaşamını yitiren kız çocuğumuzun durumu hepimizi derinden üzdü. Bugünkü panelimizde de amacımız zaten küçük yaşta evlilikler ve çocuk istismarı konusunda halkı bilgilendirip, bilinçlendirmektir. Panelde, muhtar, imam öğretmen gibi kamu görevlilerin bu tür vakaları, kolluk birimlerine bildirmemeleri ve meydana gelebilecek bu tür olaylarda cezai sorumlulukları anlatılacak. Bu çocuklar bizimdir. Sahip çıkmamız gerekir. Ne olur küçük yaşta çocukları evlendirmeyelim. Biz, Asrı Saadet öncesi, nasıl küçük yaşlarda çocukları toprağa gömenlere, nasıl lanetle bakıyorsak, bugün küçük yaştaki çocukları da evlendirmek, en az bunun kadar acıdır. Biz tüm düzenlemeleri takip ediyoruz" dedi.
BAŞSAVCI : ÇOCUKLARI EVLENDİRENLER, 8 İLA 15 YIL HAPİS CEZASI ALABİLİR
Yasalarda ön görülen evlenme yaşı ile ilgili bilgi veren Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Bayar, Türk Ceza Kanunu'nda küçük yaşta evlendirilmelerin ağır yükümlülükleri olduğuna dikkat çekerek, "Türk Ceza Kanunu'nun 103 ile 104'ncü maddelerine giriyor. Çocuk 15 yaşından küçük olduğu zaman, 8 ile 35 yılları arasında ceza alabiliyor. Burada sadece kızın ailesi değil, kızın annesi, babası bu suça iştirak edenler, imam nikahı kıyanlar da suçlu pozisyonundadır. Türk medeni kanununda evlenme yaşı 18'dir. Özel durumlarda ise anne ve baba ile birlikte kızın rızası, evlilik yaşı 17'ye inebiliyor. Ama daha küçük yaşlarda evlilikler, cinsel istismar suçuna girdiği için ağır bir yükümlükleri vardır. Bu konuda tüm bireylerin dikkatli olması gerekir" diye konuştu.
ALBAY YELOĞLU: HER YIL ÇOCUK GELİN VAKALARI ARTIYOR
Siirt İl Jandarma Komutanı Albay Şenol Yeloğlu ise, son zamanlarda çocuk yaştaki evliliklerin arttığını anlatarak, "Siirt'te son 5 yıllık dönemde bu tür vakaların arttığı görülmektedir. Siirt'te erken yaşta evlilik vakalarında 2009 yılında 21, 2010 yılında 20, 2011 yılında 33, 2012 yılında 35, 2013 yılında ise bu sayı 27'dir. 2014 yılında ise 2 olmak üzere bu suçlara müdahale edildi. Bu suçlarda artış olmasına rağmen, bunların daha çok tespit edildiği görüldü. Bu sosyal bir problemdir, bu gibi sosyal müdahalelerin ancak sosyal yönden çözüm üretilmesi gerekir" diye konuştu.