EDİRNE’de bu yıl 653’ncüsü yapılacak Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için dün başlayan pehlivan kayıtlarında 14 boyda 1316 güreşçi kayıt yaptırdı. Teşvik kategorisine kayıt yaptırmak isteyen 14 yaşındaki Manisalı pehlivan Zübeyir Sayan, salonda üzerine çöp poşeti geçirip terleme yöntemiyle 300 gram verdikten sonra kayıt yaptırabildi.
Edirne Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı Mimar Sinan Spor Salonu'nda dün sabah saatlerinden itibaren 14 boyda güreşçi kayıtları başladı. Kurulan masalarda görevliler Kırkpınar güreşlerine katılmak isteyenlerin kilo ve sağlık durumlarına bakarak kaydetti. 1 günde 1316 kişinin kayıt olduğu güreşler için yaklaşık 2 bin pehlivanın gelmesi bekleniyor.
PEHLİVANIN İLGİNÇ YÖNTEMİ
Kayıtlar sırasında 50 kilo 300 gram ağırlığındaki 14 yaşındaki Manisalı pehlivan Zübeyir Sayan Teşvik-1 kategorisine 300 gramlık fazla kilosu nedeniyle kayıt olamadı. Antrenörü Fatih Çoban, öğrencisi Sayan’ın 300 gram vermesi için çöp poşetli yönteme başvurdu. Salonda küçük pehlivanın üzerine çöp poşeti geçiren Çoban bu sayede kısa sürede kilo verildiğini sağladı. Antrenör Fatih Çoban, “Pehlivanımızın 300 gram kadar fazlası var. Kilo vermesi lazım, vermezse bir üst boyda güreşmesi gerekiyor. Onun içinde poşetle terleyip kilo vermeye çalışıyoruz. Bu yöntemle çok basit kilo verebiliyor. Bunun amacı terleme yöntemiyle fazla olan 300 gramı verebilmek. Kayıttan sonra dilediğini yiyebilir, içebilir. Şuanda 50 kilo 300 gramda. 300 gram verdikten sonra Teşvik-1 kategorisine kayıt yaptıracak. Kilo veremezse ağırlığından dolayı bir üst kategoriye geçmek zorunda kalacak."
Bir süre salonda bekleyip terledikten sonra tartıldığında 300 gram kilo verdiği görülen Zübeyir Sayan, kayıt masasında yapılan sağlık kontrolü ve ağırlık ölçümü ardından istediği Teşvik-1 kategorisine kayıt yaptırdı.

FOTOĞRAFLI