Yüksel BALCI/ÖDEMİŞ (İzmir), () - İZMİR'in Ödemiş İlçesi Küçük Menderes Havzası'nda sözleşmeli üretim yapan yaklaşık 400 çiftçi, patates fiyatlarının yükselmesi nedeniyle 6 firmanın alım yaptığı bölgede fiyatların yeniden yapılandırılmasını istiyor.
Ödemiş Ziraat Odası'na kayıtlı üreticiler, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelerek alım yapan firmaların fiyatlarını yükseltmeleri için Ziraat Odası'ndan destek istedi. Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, sözleşmeli patates eken üreticilerin sezon başında 6 firmayla sözleşme imzaladığını hatırlatarak "Her bir firmanın sözleşmesi farklı. Burada gördüğümüz taban fiyat olarak 46 kuruş verilmiş. Bunun yanında firmalar tohum, ilaç ve diğer girdi desteklerini de sağlamışlar. Üreticilerimiz de sözleşmeden kaynaklanan fiyat farkını dile getirdiler. Firma temsilcileri ile önümüzdeki hafta bir araya gelmeden önce, odamızın hukuk bürosu, sözleşmelerle ilgili çalışma yapacak. Bu firmaların temsilcilerini de davet edeceğiz. Aradaki fiyat farkının da uzlaşma yoluyla en azından 70-80 kuruşa yükseltilmesi yönünde taleplerimiz olacak" diye konuştu.
Patateslerin 30 gün içerisinde tarladan söküleceğini kaydeden Kocaağa, hem üreticilerin hem de bölgede sürekli alım yapan ve sözleşmeli ekim yaptıran firmaların mağdur olmaması için fiyatların dengelenmesinin talep edildiğini dile getirdi. Üretici ile sanayicinin uzlaşması için adım atacaklarını söyleyen Başkan Kocaağa, bir dahaki toplantının önümüzdeki hafta yapılacağını belirterek "Şu an torbalı patates fiyatının kilosu 1 lira 20 kuruş civarında. Sözleşmeli olanlarda ise fiyat yaklaşık 46 kuruş. Piyasanın yüzde 30'u sözleşmeli ekim yaptı. Her iki tarafın mağdur olmasını istemiyoruz" dedi.

YB(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)