Latif SANSÜR/KUŞADASI (Aydın), () - AYDIN Kuşadası'ndaki Kasım Yaman Parkı'na hükümet konağı yapılabilmesi için Kaymakam Muammer Aksoy'un yaptığı imar değişikliği istemi  belediye meclisi tarafından oy birliğiyle reddedilirken, projeye karşı ilçedeki tüm siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ortak tavır aldı.
Kuşadası'nın mezarlık dışındaki en büyük yeşil alanı Kasım Yaman Parkı'na yapılması geçen ay gündeme gelen hükümet konağının tepkilere neden olması üzerine Kaymakam Muammer Aksoy, İlçe Danışma Kurulu'nu toplayarak sunum yaptı. Parkta yapılmasını savunduğu projeyi tanıtan Aksoy, parkın bugünkü görünümde kalmasını cinayet olarak niteledi. İlçedeki tüm resmi daireleri bir araya toplamayı amaçlayan 1500 metrekare alan üzerine yapılması tasarlanan binanın parka zarar vermeyeceğini, aksine parkı korumaya alacağını söyleyen Kaymakam Aksoy, "Bu hükümetin değil, benim projem. Eğer halk istemiyorsa, belediye imar talebimizi reddederse itiraz etmem" dedi.
Aksoy'dan sonra söz alan ve aralarında CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Ümit Acar, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Otelciler Birliği Başkanı (KODER) Tacettin Özden, Kuşadası Şoförler Odası Başkanı Hüsnü Öten'in bulunduğu konuşmacıların tümü projeye karşı olduklarını söyledi. Belediye Başkanı Özer Kayalı, Kuşadası halkının Kasım Yaman Parkı'na hükümet binası yapılmasını istemediğini belirterek, şöyle dedi:
"Ancak, bu, park böyle kalsın anlamına gelmiyor. İlk işimiz parkları düzenlemek. Kuşadası'nın bir değil, birkaç parka ihtiyacı var. Seçim vaatlerimizde de vardı. Belediye binası dahil düğün salonu, okulların olduğu alanı tamamen kent meydanı haline getireceğiz. Gemiden inen turistlerin ilk gördüğü, tarihi kervansaray ile liman arasındaki tüm binaları yıkıp büyük bir şehir meydanı yaratmayı düşünüyoruz." 
Tepkiler üzerine bir kez daha söz alan Kaymakam Aksoy ise, konuşmacıların akılla değil, duygularıyla hareket ettiğini savundu. Aksoy, konuşmacıları dinlerken şaşırdığını bildirirken," Kuşadası bu hale gelirken neredeydiniz? Bugünkü Kuşadası benim değil, sizin eseriniz. Akılla değil duygularınızla konuşuyorsunuz. Sizin önderlik ettiğiniz liman, hastane, kervansaray konularında neden başarılı olamadınız?" diyerek tepkisini dile getirdi.
Danışma Kurulu'ndaki sunumdan yaklaşık bir saat sonra Davutlar Mahallesi'nde toplanan Kuşadası Belediye Meclisi, Kaymakam Aksoy'un talebini görüştü. İmar komisyonu, istenen yapılaşmanın olmasının yasalara uygun olmadığını, kentin trafik sorununu büyüteceğini belirterek 'ret' oyu verilmesini önerdi. Ardından parka hükümet konağı yapılması belediye meclisinin 18 'i CHP, 6'sı AKP ve 1'i MHP'li toplam 25 üyesinin oy birliği ile rededildi.
HÜKÜMET KONAĞINA TEPKİLER
* Serdar Akdoğan (Kuşadası Ticaret Odası Başkanı): İlk defa böyle bir kalabalık ortak bir amaç için toplandı. Umarım, kaymakamımız bunu değerlendirir. Şehir merkezinde 7 bin 500 işyeri var, burasını daha da kalabalıklaştırma yerine rahatlatmak gerekiyor."
Tacettin Özden (Kuşadası Otelciler Birliği Başkanı): "Kuşadası bir turizm kenti olmaktan çıkıyor. Ne park, ne okul, ne yol yapacak yer kaldı. Çok ciddi trafik sorunu var. Kamu binalarını şehir dışına taşımalıyız.
* Hüsnü Öten (Kuşadası Şoförler Odası Başkanı): Kuşadası'nda her şey çoğalıyor ama yeşil alan azalıyor. Yeşilden vazgeçmek kendinden vazgeçmektir.
* Levent Gürçavdı (Aydın Rehberler Odası Başkanı): "Küçüklüğümüzde, 'devlet kurumları hizmet etmek için var' denilirdi. Halka rağmen bir şey yapılıyorsa, bir sıkıntı var demektir. Kuşadası'nın bir turizm kenti olarak gelişmesini istiyorsak, bırakın parka bina yapmayı, etrafındaki binaları yıkarak parka katmalıyız.
* Ümit Acar (Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi): Şehir artık nefes almıyor. Kent merkezinde bu park gibi çok az değerimiz kaldı. Kaymakamlık binası, ulaşım sorunu olmayan, park sıkıntısı çözülmüş bir alana, şehir dışına yapılabilir.

LS(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)