Akif ARICI/ANTALYA, () - ANTALYA'da kent merkezinde pandomim yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınmak istenen, ancak vatandaşların tepkisi üzerine serbest bırakılan 22 yaşındaki Oğuz Çekici, "Bizi işportacı ya da dilenci sanıyorlar. Hiçbir sokak sanatçısını sanatçı olarak görmüyorlar. Biz sanatı sokağa taşıdığımız zaman dilenci ya da işportacı olarak görülüyoruz" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2'nci sınıf öğrencisi Oğuz Çekici, önceki gün kent merkezindeki Attalos Heykeli önünde pandomim yapmaya başladı. Özellikle çocuklar ve turistler tarafından ilgi çeken Oğuz'un önüne bıraktığı para kutusu sorun oldu. Zabıtaların pandomim yapmasının yasak olduğunu belirtmeleri üzerine belediyeden izin aldığını söyleyen Oğuz Çekici, bu kez polisin devreye girdiğini belirtti. Kendisine önce sert bir şekilde müdahale edildiğini söyleyen genç, olanları şöyle anlattı:
"Bir şikayet mi var dedim? 'Otur şuraya kapa çeneni, sus' diye tavırlarda bulundular. Bir süre sonra üniversiteli arkadaşlar geldi, engellemek istediler. Sonrasında onlara da bağırıp çağırdılar. Çevredeki vatandaşlar müdahale etmek istedi. Bu sırada bana 'dilenci' dediler, dilencilik yapmak sokakta yasak. Bizi işportacı ve dilenci sanıyorlar sokakta. Hiçbir sokak sanatçısını sanatçı olarak görmüyorlar. Ya dilenci ya işportacı ya da insanlardan zorla para almaya çalışan kişiler olarak görüyorlar. Biz bunlara karşıyız, bunları doğru bulmuyoruz. Biz sokakta sanat icra ediyoruz."
Sokak sanatçılarının bir türlü kabul edilmediğini söyleyen Çekici, "Normalde filmlerde, dizilerde insanlar alkışlanıyor, biz sanatı sokağa taşıdığımız zaman, polis ya da zabıta bizi dilenci veya işportacı olarak görüyor. Bunu istemiyoruz. Polisin oradaki tavrı çok yanlıştı. Halk müdahale etti. 3 yıldır bu mesleği yapıyorum, sokak sanatçısıyım ilk defa halktan bu kadar büyük bir destek gördüm. Yanımda oldular, protesto ettiler ve polis kimliğimi bile kontrol edemeden geri vermek zorunda kaldı" diye konuştu.
İnsanlardan 2 gündür büyük destek aldığını belirten Oğuz Çekici, "Sanatı sokağa taşıyıp insanlarla iç içe olmak istiyorum. Sahnede sabit insanlar vardır. İnsanlar biletlerini alırlar, paralarını öderler ve seni izlerler. Ama sokakta böyle bir şey yok. İnsanlar istese de, istemese de senin sanatına dahil oluyorlar. İnsanları buna dahil etmek çok güzel, çok hoşuma gidiyor" dedi.
Günde 6 saatini bu işe ayırdığını belirten Çekici, diğer illerden gelmek isteyen arkadaşlarının zabıtanın yaklaşımından korktuğunu, kendisinin ise kentin en işlek yerlerinde sanatını icra edeceğini söyledi.

AA(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)