DENİZLİ'nin UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınan 'beyaz cenneti' Pamukkale'nin ören yerinde bulunan Hierapolis Antik Kenti’ndeki Cehennem Kapısı olarak adlandırılan alanda kazı çalışmaları hız kazandı. Travertenlere rengini veren suyun ana kaynağı olan ve havuzun da ortaya çıkarıldığı Cehennem Kapısı’nda Afrodit heykeli başı, kandiller ve M.Ö. 5. yüzyılda Frigya dönemine ait kiremitten çift flüt çalan insan figürü ortaya çıktı.
Antik Hieropolis kentinde Roma Dönemi'nde hayvanların kurban edildiği, yer altı termal kaynak sularından çıkan karbondioksit nedeniyle Cehennem Kapısı olarak adlandırılan bölgede yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarında geçtiğimiz günlerde kutsal alan ortaya çıkarıldı. Burada antik çağda ölülere hükmeden yer altı tanrısı Hades'in bekçiliğini yapan üç başlı köpek Kerberos'un 130 santimetre yüksekliğinde mermer heykeli de bulundu. En son yapılan çalışmalarda ise Afrodit heykeli başı, kandiller ve Frigya dönemine ait çift flüt çalan insan figürlü vazo parçası bulundu.
İtalyan Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. Francesco D'Andraia, Frigya dönemine ait eserin çok önemli ve tarihi bir belge olduğunu söyledi. D'Andraia, vazo parçası olan tarihi eserde kabartmalı bir insan figürünün çift flüt üflerken yer aldığını belirterek, “Bu eserle Hierapolis Antik Kenti’nin M.Ö. 600 yıl daha öncesine gittik. O dönemde de Frigler, buraya termal suyla tedavi olmak için geliyordu. Eserdeki flütün biri doğru, diğeri ise boynuz şeklinde Kibele kültürünü yansıtıyor. Bu flütü Kibele rahipleri çalıyordu” dedi.
“ANTİK ÇAĞ’DAKİ GİBİ YAŞATMAK İSTİYORUZ”
Bölgeyi ziyaret eden Denizli Valisi Abdülkadir Demir ise, Cehennem kapısındaki yapılan çalışmalarla bölgeyi antik çağdaki gibi yansıtmaya çalışacaklarını belirterek, “Burada son yapılan çalışmalarla Afrodit heykeli ve kandiller ve çok çeşitli eserler ortaya çıktı. Önemli eserler kazanılmış oldu. 2014 yılında burayı orijinal dönemdeki gibi restore etmek istiyoruz" dedi.