Mehmet ÇINAR / ANTALYA, () - UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde de yer alan turizmin gözde yerlerinden Pamukkale, Ekim ayından itibaren Kapadokya'da olduğu gibi gökyüzünden balonla seyredilebilecek.
Toplam 2 bin 700 metre uzunluğunda, 600 metre genişliğinde ve 160 metre yüksekliğindeki, 'beyaz kale' olarak da adlandırılan travertenler ve üzerindeki Hierapolis antik kentinin gökyüzünden seyredilebileceği uçuşlar, her gün gündoğumu ve günbatımında gerçekleşecek. Merkezi Antalya'da bulunan NBK Touristic, Ekim ayında başlatacağı balon turlarını Mayıs ayına kadar sürdürecek ve bu süre zarfında Pamukkale semalarında 40 bin kişi gezdirilecek. Diğer firmaların da 10 bin kişiyi gezdirmesiyle Ekim- Mayıs ayları arasında toplam 50 bin turist balonla pamukkaleyi havadan seyredecek.
THK İLE İŞBİRLİĞİ
Turizmde alternatifler üretmek gerektiğini söyleyen NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz, Kapadokya'da 20 yıl önce balon turları başladığında hiç bilinmediğini, bugün ise o bölgeye çok büyük katkı sağladığını  vurguladı. Bir saatlik sürede Kapadokya gibi bir alanın gökyüzünden seyredilebildiğini belirten Yavuz, balonun çok risksiz, ses çıkarmayan, sakin bir seyahat aracı olduğunu kaydetti.
Pamukkale'de bundan birkaç ay önce Türk Hava Kurumu'nun birkaç uçuş gerçekleştirdiğini belirten Recep Yavuz, Pamukkale'de balon turizminin daha ciddi bir hale geldiği ve geçen hafta yaptıkları deneme uçuşu sonrasında bu sezon NBK Touristic olarak yaklaşık 3 bin uçuş için Türk Hava Kurumu ile anlaştıklarını açıkladı.
TOPLAM 50 BİN UÇUŞ OLACAK
Balonların THK tarafından temin edileceğini her turda 14 kişinin balonla gezdirileceğini aktaran Yavuz, şöyle konuştu:
"Pamukkale iki anlamda çok değerli; Bir terasları var, ikincisi tarihi Hierapolis şehri. Bunları da yarım saatlik uçuşla yukarıdan görmek tabi büyük bir güzellik. Biz bu sene, orada yaklaşık 40 bin turistin balon seyahati yapmasını planlıyoruz. Böylelikle UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde olan Pamukkale'nin bu kez havadan görüntülenmesi, havadan yaşanması, kültürü ile doğasını birleştirdiği için çok büyük bir avantaj. Bu sene Pamukkale'nin gökyüzü balonlarla zenginleşecek. Ekim ayında başlatacağız ve Mayıs'a ayına kadar sürdüreceğiz. Biz genelde kış turizmine yönelik çalıştığımız için yoğunluk kışın olacak. Diğer firmaların da düzenleyeceği turlarla birlikte de toplam 50 bin kişi balon turu atmış olur diye düşünüyoruz."
GÜN BALONLA DOĞACAK, BALONLA BATACAK
Geçen hafta yapılan deneme uçuşunun başarılı geçtiğini dile getiren Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gerçekten çok iyi bir tur oldu. Turist olarak ben de alırdım böyle bir turu. Hava koşulları ve görüntü olarak çok uygun. Pamukkale'de günü balonda doğuracağız, balonda batıracağız. Doyumsuz bir görüntü. Pamukkale'ye her gün binlerce turist gidiyor ama bu yıl 50 bini o güzellikleri havadan yaşamış olacak. Bu anlamda Kapadokya'ya sadece balon için gelenler var. Ayrı bir zevk, fiyatları da çok cazip olacak. Pamukkale turizmine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz."
FOTOĞRAFLI