ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Ulusoy, Türkiye'ye henüz Türkçe isim verilmeyen 'phenaoccus solenopsis' adında zararlı bir unlu bit türünün geldiğini ve pamuk ile özellikle süs bitkilerine çok ciddi zarar verdiğini söyledi.
Prof. Dr. Rıfat Ulusoy, Türkiye'ye yeni giren ve daha önce bilinmeyen bu zararlıyı bilimsel çalışmada tespit ettiklerini açıkladı. Bu zararlı türünün bitkinin gelişme organlarına yerleşip öz suyunu emdiğini ve gelişmesini engellediğini kaydeden Prof. Dr. Ulusoy, "Bu zararlı tür Hindistan ve Pakistan'da pamuk ekili alanda 2007-2008 yıllarında yüzde 20 zarar verdi. Türkiye'ye yeni giren bu zararlıyı 2012 yılında tespit ettik. Bu zararlı tür Amerika orijinli. Oradan Avrupa'ya, Avrupa'dan da Türkiye'ye geldiğini düşünüyoruz" dedi.
'KÜRESEL ISINMA NEDEN OLUYOR'
Söz konusu zararlının hem çevreye hem ekonomiye zarar verdiğini anlatan Prof. Dr. Rıfat Ulusoy, şunları kaydetti:
"Bu istilacı türler, küresel ısınmanın belirtilerinden sonra bir bölgeden başka bir bölgeye, taşınma araçlarıyla, insan aracılığıyla veya bitkisel materyallerle taşınıyor. Türkiye'ye son 10 yılda bu zararlıyla birlikte domates güvesi, palmiye böceği ve domateste bir zararlı sinek türü gibi epey zararlı tür girdi. Bu zararlı bitkinin gelişme organlarına yerleşiyor. Sonra yapraklarına ve diğer bölgelerini sarıyor. Bitkinin öz suyunu emiyor ve bitkinin gelişmesini engelliyor. Sonuçta bitkiyi kurutmaya kadar götürüyor. Ağırlıklı olarak süs bitkilerinde çok yaygın. Parklardaki bitkilerde, çalımsı formlarda, Japon gülünde, pamukta zarar veriyor. Zararlı tür geldiği bölgede biyolojik çeşitliliği değiştirebilir, yerleştiği habitat üzerinde olumsuz etkilerde bulunabilir ve ekolojik zararlara neden olur. Buna benzer zararlı türlerine karşı yürütülen kimyasal mücadele yöntemleri pek başarılı olmuyor. Doğru bir mücadele yöntemi değil. Hedefini bulmuyor. Kalıcı değil geçici çözüm üretiyor. Bu zararlı türün de doğal düşmanlarına bakmak gerek. Yurtdışında sorun yarattığı yerlerde yürütülen mücadele yöntemlerini ve nasıl çözüldüğünü incelemek gerek. Bu zararlıya karşı biyolojik mücadele yürütmek gerek. Biz 2 tane asalak arıyla bu sorunu çözmek için çalışma yapıyoruz. Bu iş patlamadan sorunu çözelim istiyoruz."