ERZURUM'daki bazı firmalar personeline takım ruhu kazandırmak ve stres atmalarını sağlamak için Palandöken Dağı'ndaki ormanlık alanda paintball oynatıyor.
Türkiye'de gerek ekonomide gerek sosyal yaşamda ciddi bir uzlaşma sorunu olduğunu belirten gıda ve temizlik firması Çoban Grup'un yönetici danışmanı Filiz Mit, özellikle doğudaki firmalarda çalışanların takım ruhundan uzak kaldıklarını söyledi. Filiz Mit, "Şirketlerde görevliler, genellikle sabahtan akşama kadar çalışır ve akşamda evine gider. Yani devlet tipi çalışma özelliği var. Bu nedenle takım ruhu oluşmuyor. Halbuki şirkette çalışanlar, birlikte düşünebilme, yaşama, başarıya ulaşma ve hareket ederek en doğru stratejiyi bulmak zorundadır. İşte bu nedenle ekip oyunu olan paintball şirket çalışanları için ideal. Şirketin yönetici kadrosu bu oyunu oynuyor. Yakında çalışan işçilere de oynatacağız. İş verimliliğinde gözle görülür bir artış yaşanıyor" diye konuştu.
Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Çoban da her konuda eğitimin şart olduğunu söyledi. Futboldaki gibi takım ruhunu kazanan şirketlerin başarıya daha kolay ulaştığını ifade eden Çoban, "Danışmanımızdan böyle bir teklif gelidi ben de hiç düşünmeden 'evet' dedim. Paintball oynayan şirketin yönetim kadrosu tim liderinin yönetiminde hedefe ulaşmaya çalışır. Aynı zamanda birbirlerini kollamak ve destek vermek durumunda kalıyor. Oyun sırasında aynı takımda olanlar özel yaşamlarında aralarındaki ilişki ve iletişimi koparmıyor, uyumlu, ortak hareket ediyorlar. İnsanın zaaflarını da açıkça ortaya çıkaran bu oyun, şirketimizi iş dünyasında başarıya taşıyor" dedi.
Firmanın İnsan Kaynakları Sorumlusu Ayşe Ertuğrul ise paintball ile hem çocukluklarını yaşadıklarını hem de takım ruhu kazandıklarını belirtti. Giyindikleri kamuflaj elbise ile kendilerini kırsalda görenlerin Özel Harekat Timlerine benzettiğini beirten Ertuğrul, "Türbanlı oluşumuz ise onlara daha ilginç geliyor. Bu benim katıldığım üçüncü paintball oyunu. Hem zevk alıyor hem de iş ve yaşamla ilgili çok şey öğreniyoruz" ifadelerini kullandı.
Paintball'ın bir yaşam terapisi olduğunu savunan paintball hakemi ve işletmecisi Akın Sonkaya, "Oyunu daha çok şirket çalışanları ile üniversite öğrencileri oynuyor. Hafta sonları büyük bir talep var. 21'inci yüzyılın oyunu olarak nitelendirilen paintball kişisel gelişimin içinde barındığı takım sporlarından biri" dedi.