Cafer ZENGİN/KAYSERİ, ()-KAYSERİ Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda AK Parti adayı Mehmet Özhaseki, 'Hava İkmal Şehir Parkı Projesi’nin' ayrıntılarını açıkladı. Türkiye’nin en büyük parkını 500 milyon liralık bütçeyle hayata geçirmeyi planladıklarını dile getiren Özhaseki, “Bazı şehirler şanslı. Anaları Kadir Gecesi doğurmuş. Çöpü dikseniz biraz sonra yeşil ağaç çıkıyor karşımıza. Ama bizim durumumuz farklı, bir bebeğe bakar gibi bakacağız ağaçlara” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, 'Hava İkmal Şehir Parkı Projesi' hakkında bilgi verdi. Belediye Meclis Salonu’ndan gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısında yeniden seçilmesi halinde yapacağı projeyi anlatan Başkan Özhaseki, parkın tamamlanması ile birlikte Türkiye’nin en büyük parkı olacağını söyledi. Milli Savunma ve Maliye bakanlıkları ile yazışmaların sürdüğünü dile getiren Özhaseki, “Toplam alan 3 milyon 400 bin metrekare. Bu alanın yaklaşık 2 milyon metrekarelik alanı boş görünüyor. Bu konuda da ya arazinin tamamı üzerine de ya da bir bölümü üzerinde yaptığımız planlamalar var” diye konuştu.
“TOPRAK YAPISI İYİ İNCELENMEDİĞİ İÇİN AĞAÇLARDA SORUN VAR”
Hava ikmal bölgesine yıllardır ağaçların dikildiğini, bu yönde kampanyalar yapıldığını ancak diğer askeri alanlar yemyeşilken bu alanın boz durduğunu dile getiren Özhaseki, şöyle devam etti:
“Ben de ağaç kampanyalarına katıldım. Ama toprak yapısı nedeniyle sorun var. Toprak yapısı iyi incelenmediği için dikilen birçok ağaç kurudu. Bunun sebebi ise Erciyes’in ve Ali Dağı’nın etrafında eriyen karlar neticesinde oluşan sellerle ortaya çıkan çakıllar ve sel artıkları. Bu nedenle buraya ağaç dikmek zor. Peki ne yapılması lazım biz bu alanla ilgili 3 teklif hazırladık. Birincisi sadece 2 milyon metrekarelik alan için izin verilirse burası şehir parkı olacak. Fabrika ve lojmanlarla bağımsız. İkinci teklifte geride kalan 600 -700 metrekarelik alana yeni fabrikalar yapmak. İstenilen yere taşıyıp ama yeni teknolojiye uygun örneğin uçakların girebileceği şekilde hangarlar oluşturmak. Üçüncü teklifimiz ise komple lojmanları da devralıp, Milli Savunma Bakanlığı’nın istediği yere fabrikayı yaptıktan sonra o çevrede konutlar oluşturmak. Geride kalan konutları da yıkmayacağız. Hepsi yeni binalar. Orada yapılacak evler için rant oluşturup, aktarmayı düşünüyoruz.”
“160 METRE YÜKSEKLİĞİNDE GÖZETLEME KULESİ OLACAK PROJE İLE BELİRLENECEK”
Amaçlarının Kayseri’nin prestiji olan bir projeyi ortaya koymak olduğunu belirten Özhaseki, park alanında göletin olacağını ve etrafında da sosyal etkinliklerin yapılacağı mekanlara yer vereceklerini söyledi. 160 metre uzunluğunda seyir kulesi yapacaklarını da dile getiren Başkan Özhaseki, kulenin Kayseri’nin en yüksek yapısı olacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Bu kule için proje yarışması düzenleyeceğiz ve halkın oyuna sunacağız. Kayseri’nin simgesi olsun istiyoruz. Alt tarafında Erciyes Üniversitesi’ne yakın olduğu için sinema, spor salonları gibi alanlar üst tarafında da döner restoran olacak ve hem Kayseri hem de dünya mutfağından yemekler sunacak. Yazlık, kışlık nikah salonları olacak. Renk bahçeleri, gösteri sanatları, konser alanlarına yönelik alanlar olacak. Havacılık sporları ile ilgili merkezler olacak. Ortaya çıkan bu projeler sosyal hayatı zenginleştirecek.”
Hava İkmal bölgesindeki bir iki hangarı havacılık müzesi haline getirmeyi planladıklarını da ifade eden Özhaseki, müzede hava ikmal fabrikasının tarihi sürecini anlatan fotoğrafların, ürünlerin ve makinelerin sergileneceğini belirtti.
“HELİKOPTER MERKEZİ YAPACAĞIZ”
Bölgeye helikopter merkezi de yapmayı düşündüklerini kaydeden Başkan Özhaseki, “İsteyen bir insan bindiğinde 1 ya da 1,5 saatlik yolculukla Türkiye’nin her tarafına ulaşabilecek. Bunu yapan firmalar var. Kayseri’den doğuya, batıya ulaşımı sağlayacak. Şimdilik lüsk gibi görünüyor ama eğer Kayseri dünya liginde diyorsak bunu da yapmak zorundayız. Çünkü dünyanın önemli şehirlerinde bu var. İnsanlar aylar öncesinden randevu alıp, kullanıyor” diye konuştu.
"PARKIN MALİYETİ 500 MİLYONU BULACAK”
Kayseri’ye prestij kazandırıp, değer katacak bir proje ortaya koymak istediklerini ifade eden Başkan Özhaseki, şunları söyledi:
“Önümüzdeki bahar ayında çalışmaya başlayıp, parkı iki yılda tamamlamayı planlıyoruz. Maliyet olarak da Büyükşehir Belediyesi yanındaki parkın yapımına göre bir değerlendirme yaparsak, maliyeti neredeyse 500 trilyonu buluyor. Çünkü her bir ağacın dikilmesi özel bir gayret istiyor. Bazı şehirler şanslı. Anaları Kadir Gecesi doğurmuş. Çöpü dikseniz biraz sonra yeşil ağaç çıkıyor karşımıza. Ama bizim durumumuz farklı, bir bebeğe bakar gibi bakacağız ağaçlara. Çocuğun altını üstünü temizlersiniz, yedirirsiniz. Biz de çocuk bakımı gibi ağaçlara bakacağız. Ağaçlarda senelerce bakım istiyor. Yapıldığında kalıcı bir değer olsun istiyoruz. Bu nedenle bu masrafı göze almak zorundayız. Aynı zamanda bildiğim kadarıyla da yapımı ile birlikte Türkiye’de de en büyük park alanı olacak. Aynı zamanda Kayseri’nin park alanı da 15 milyon metrekareyi bulacak.”

CZ(OE/AK) (FOTOĞRAFLI)