Ufuk AKTUĞ/ İSKENDERUN (Hatay), () - HATAY'ın İskenderun İlçesi'nde rölyef ve heykel sanatçısı Behzat Böke, bölgede yok olmaya yüz tutmuş mobilya oymacılığı ile cami ve kiliseleri süslüyor.
Yapmış olduğu çalışmalarla camilere yepyeni bir çehre kazandıran Behzat Böke, 46 yıldır yaptığı sanatın son ustalarından biri. Özellikle içerisinde bulunduğumuz Ramazan ayı nedeniyle vatandaşların daha fazla ilgi gösterdiği camilere yaptığı mihrap, minber, kürsü ve kapı gibi çalışmalarla camilere ayrı bir renk geldiğini belirten Böke, kiliselerde de birçok çalışmasının olduğunu söyledi.
'AĞACA HAYAT VERİYORUZ'
Yok olmaya yüz tutmuş mobilya oymacılığı sanatının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındığını söyleyen Böke, kendisinin de bu mesleği geleceğe taşımak için ustalar yetiştirmeye çalıştığını kaydederek camilere yapmış olduğu çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
"Yapılan çalışmaların çizimleri tamamen bize ait. Belen'de Tosyalı Camii, İskenderun'da Sanayi Camii, Denizciler Camii'nde çalışmalarım var. Bunun yanı sıra Antakya'da Saint Pierre Kilisesi'nde de çalışmalarım var. Ayrıca İsveç'te yine bir kilisede de çalışmam mevcut. Bunların dışında Amerika Birleşik Devletleri'nde bir kilisede Hz. İsa'nın 12 havarileriyle beraber son akşam yemeği figürünü 2 metre 70 santimetre boyunda bir tablo yapmıştım. Ankara'da Mevlana Camii'nde çalışmalarımız var. Ahşap oyma konusunda aklınıza gelebilecek her türde işlemeyi yapıyoruz. Mobilya konusunda da oymacılık konusunda da tasarım, oyma ve süsleme sanatını yapıyoruz. Yani kısaca ağaca hayat veriyoruz."
'MİLİM MİLİM İŞLİYORUZ'
Tam anlamıyla el emeği göz nuru çalışmalara imza atan ve bugüne kadar da birçok ödüle layık görülen Böke, son olarak Hatay'ın Belen İlçesi'ndeki Tosyalı Camii'nin ağaç oyma işlerini yaptığını kaydetti. Tüm camilerde olduğu gibi Tosyalı'da da ıhlamur ağacını tercih ettiğini belirten Böke şunları söyledi:
"Çünkü ıhlamur ağacının 600-700 yıl ömrü var. Bu camimizin iç dekorasyonda başta besmele, sonra Allah'ın 99 ismi yazılı. Hepsi el emeği çalışmaları, Selçuklu Dönemi'ne ait Rumi desenlerini kullandığımız çalışmalar. Hepsi tamamen bizim tasarımlarımız. Mihrap, Ayetel Kürsi'nin tamamı 22 ayar altın kaplamadır. Şuradaki varakların hepsi 22 ayar altın kaplama. Bu da tamamen el işi ve ıhlamur ağacından yapılmış bir ekip çalışması. İyi bir ekiple 3 ayımızı aldı. Bunların hepsini tek tek çiziyoruz, milim milim işliyoruz."

(FOTOĞRAFLI)