RİZE’nin Ovit Yaylası’nda düzenlenen Ekşioğlu Vakfı Uluslararası Ovit Yayla Şenlikleri’nde Yunanistan’ın 303 kiloyla elinde bulundurduğu tek seferde sütlaç pişirme rekoru 1295 kilo ile kırıldı.
İkizdere İlçesi’nin 2 bin 640 rakımlı Ovit Yaylası’nda bu yıl 17’ncisi düzenlenen Ekşioğlu Vakfı Uluslararası Ovit Yayla Şenlikleri’nin ikinci günü ilginç bir rekor denemesine sahne oldu. Yaylada 395 kilo ağırlığındaki dev kazanda 1 aşçı ile 30 aşçı yardımcısının 6 saat süren çalışmasıyla, gıda, makine mühendisi ve rekor danışmanları nezaretinde sütlaç pişirildi. Vinç yardımıyla tartılan ve 1295 kilo olarak tespit edilen sütlaçla, Yunanistan’ın 303 kilo 74 gramla elinde bulundurduğu tek seferde sütlaç pişirme rekoru kırıldı. Rekor danışmanlarının 3 şahidin huzurunda hazırladığı rapor, onaylanmak üzere Guinnes Rekorlar Kitabı’nın İngiltere’deki merkezine gönderildi.
ÖNCE HORON
Sütlaç rekoru denemesi için çalışmalar dün saat 23.00’te başladı. Aşçı ve 30 aşçı yardımcısı, Gıda Mühendisi Fuat Aksu, Makine Mühendisi Enes Kitapçı, Mengen Aşçılar ve Turizm Derneği Başkanı Salih Bozkurt’tan oluşan hakem heyeti ile Rekor Danışmanları Prof. Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü nezaretinde sütlaç yapımına başladı. Çalışmalar öncesi aşçı ve aşçı yardımcıları kazan yanında horon tepti. 
Vinçle havaya kaldırılan ve 395 kilo olarak tartılan kazana 1 ton 80 kilo süt, 200 kilo şeker, 100 kilo pirinç, 500 yumurta sarısı, 13 kilo nişasta, 7 kilo tereyağı, 23 kilo pirinç unu ile 150 gram çam sakızı konularak karıştırılan sütlaç, bir tona yakın odun yakılarak 6 saatte pişirildi. Sabah saatlerine kadar süren sütlaç yapımını çevrede toplananlar da ilgiyle izledi, cep telefonları ile görüntüledi.
Hazırlanan sütlaç kazanla birlikte vinç yardımıyla kaldırılarak 1690 kilo olarak tartıldı. Bu sırada organizatör ve sunucu Necati Selvitop "1690 kilo aldın mı Yunanistan" diye anons yaptı. Guinner Rekorlar Kitabı Danışmanı Prof. Dr. Orhan Kural, "Kazanın darası 395 kilo düşüldüğünde sütlacımızın 1295 kilo olduğu anlaşılmıştır. Yunanistan’ın bu alandaki rekoru 303 kilo 74 gramdı. Bu rekoru defalarca geçmiş olduk. Rekor denemesi dosyasını onay için Londra’ya göndereceğiz" dedi. Rekor Danışmanı Aydın Türkgücü ise, "Sütlaç dünya kupası Türkiye’ye gelmek üzere çok az kaldı" diye konuştu.
Rize Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi, Başkan Vekili Kadem Ekşi ile sanatçı İsmail YK da sütlacın tartılmasına şahitlik etti. Rekor danışmanlarının 3 şahidin huzurunda hazırladığı rapor Guinnes Rekorlar Kitabı’nın İngiltere’deki merkezine onay için gönderildi. Guinnes Rekorlar Kitabı’nın rekoru tescillemesi ile rekor Yunanistan’dan Türkiye’ye geçmiş olacak.
SÜTLACI TATMAK İÇİN SIRAYA GİRDİLER
Sütlaç daha sonra şenliklere katılan yaklaşık 40 bin kişiye plastik kaselere konularak dağıtıldı. Sütlacı ilk olarak Rize Valisi Ersin Yazıcı ile Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi tattı. Sütlaç daha sonra 30 kişilik ekip tarafından vatandaşlara ikram edilmeye başlandı. Sütlacı tatmak için vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Yaklaşık 5 saat süren sütlaç dağıtımı sırasında zaman zaman izdiham görüldü. Sütlacın tadına bakanlar bunu beğendi. Kuyrukta bekledikten sonra 2'şer, 3'er sütlaç kaselerini alanlar yakınlarına ikram etti.
ALİ EKŞİ: REKORU KIRDIK
Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi, 1295 kilo sütlaç ile rekoru kırdıklarını ifade ederken "Bundan sonra daha yeni rekorlara talip olacağız. Kültürümüzde muhlama, hoşmer, kara lahana dolması var. Gelecek yıllarda bunlarla ilgili de rekor kıracağız” dedi. Şenlikler sanatçılar Mustafa Topaloğlu ve İsmail YK ile yöresel sanatçıların konserleri ile devam etti.

FOTOĞRAFLI