Tolga YILDIRIM/ANTALYA, () - Türkiye Kasaplar Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, ramazandan itibaren kırmızı et fiyatına yapılan zama tepki gösterdi. Yardımcı, "Karkas et kilogramı 18 liradan 21 liraya yükseldi. Fiyat artışı devam ederse vatandaşlar Kurban Bayramı'nda ikinci el otomobil fiyatına kurbanlık alacak" dedi.
Aynı zamanda Antalya Kasaplar Odası Başkanı da olan Osman Yardımcı, ramazan ayından itibaren kırmızı et fiyatına yapılan zamlarla karkas etin kilogramının 18 liradan 21 liraya yükseldiğini ifade etti. Kurban Bayramı'na kadar fiyatlarda daha da artış yaşanabileceğini dile getiren Yardımcı, kırmızı ete yapılan zam oranının yüksek olduğunu savundu. Karkas ete yapılan zam sonrası işlenmiş etin de kilogramının 4 lira civarında yükseldiğini anlatan Yardımcı, fiyat atışının hayvan yetiştiriciliğindeki maliyet artışı oranlarının üzerinde olduğunu söyledi.
Türkiye'de küçükbaş ile büyükbaş hayvan üretiminde sıkıntı yaşanmadığını ve Kurban Bayramı'na yetecek hayvan stoku bulunduğuna değinen Yardımcı, kırmızı et fiyatına son aylarda yapılan artışın kurbanlık fiyatlarını da etkileyeceğine dikkati çekti. Geçen yıl kurbanlık büyükbaş canlı hayvanın kesim ve parçalama hizmeti dahil kilosu 14 liradan satıldığını belirten Yardımcı, "Bu yıl yapılan zamların etkisiyle kurbanlık büyükbaş hayvan, kesim ve parçalama hizmetleri dahil kilogramı fiyatı geçen yıla göre yüzde 15 oranında yükselebilir. Zamlar devam ederse bu fiyat daha da artar" dedi.
Kurban Bayramı'nda insanların 400 ile 1200 kilogram ağırlığındaki büyükbaş hayvan kesimi yaptığını anlatan Yardımcı, "Üreticiyi düşündüğümüz kadar tüketiciyi de düşünmeliyiz. Kurban Bayramı'nda bir ton ağırlığındaki büyükbaş hayvan kesim ve parçalama hizmeti dahil 15 bin liraya satılır. Fiyat artışı devam ederse vatandaşlar Kurban Bayramı'nda ikinci el otomobil fiyatına kurbanlık alacak" diye konuştu.
Türkiye'de büyükbaş hayvan sıkıntısı yaşanmamasına rağmen kırmızı et fiyatına yüksek oranda yapılan zamlara anlam veremediğini dile getiren Yardımcı, şunları söyledi:
"Kurbanlık hayvan ithalatının yapılmasını isteyen büyük üretici şirketler var. Kurban Bayramı öncesi canlı hayvan ve et ithalatının yapılmasını isteyen ithalat lobisi piyasada fiyatları yükseltiyor. Türkiye'de ithal kurbanlık ve ete ihtiyaç yok. İthal kurbanlık hayvan yetiştiricilerini olumsuz etkiler. Türkiye'nin kurban bayramı sonrasında besilik erkek dana ya da buzağı ithal etmesi daha uygun."

FOTOĞRAFLI