Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya), () - ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde 5 bin metrekarelik alan üzerinde Yeniköy Muhtarı Ali Çırak tarafından kurulan Doğa Park Otel, bölgede kullanılan eski eşyalarla dekore edildi. Doğanın içindeki otelde köy ve Yörük yaşamından kesitler sunan eserler, yerli ve yabancıların ilgisini çekiyor.
Bölgeye özgü taşlardan inşa edilen 2 bina ve 4 Likya tipi buğday ambarından oluşan 40 yataklı Doğa Park Otel'de, köy yaşamını anlatan 700 parça eşya bulunuyor. Otele gelen müşterileri bahçede kağnı arabası, su değirmeni ve dev zeytinyağı küpleri karşılıyor. Her biri 100 ila 200 yıllık geçmişe sahip eserler arasında ahşap yayıklar, beşik, semer, deve hatabı, karasabanlar, at koşum takımları, silahlar, heybeler, bakır tepsi ve ibrikler, şamdanlar, mutfak eşyaları ve buğday başaklarını saptan ayıran dövenler yer alıyor.
TARİHTE YAŞAMAK, DOĞAL BESLENMEK
Yörük ve köy yaşamında kullanılan eşyalarla tam bir müzeyi andıran otel bu özelliğiyle yoğun ilgi görüyor. Otelin müşterileri, sabahları bahçeden toplanan sebze ve meyvelerle, çevredeki köylerden getirilen doğal ürünlerle kahvaltı yapıyor. Zaman zaman da otele gruplar geliyor. Rehber eşliğinde tesis içinde gezdirilen gruplara müzedeki eşyaların tarihi, özellikleri ve kullanıldıkları alanlar hakkında bilgi veriliyor.
ALTERNATİF TURİZM ÖRNEĞİ
Müze benzeri bu oteli alternatif turizmin en güzel örneklerinden birisi olarak nitelendiren Kaş Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Aydın, burasının geçmişte bölgedeki köy hayatını, Yörük kültürünü gelecek nesillere aktaran yerlerden biri durumunda olduğunu söyledi. Tesisin sahibi Ali Çırak da Yörük kültürünü yaşatmak ve tanıtmak amacıyla yıllarca köyleri dolaşarak eşyaları topladığını, halen toplamaya devam ettiğini ve oteli ilerde Yörük müzesine dönüştürmeyi hedeflediğini anlattı.
TATİLCİLERDEN YOĞUN İLGİ
Tesiste tatil yapan yerli ve yabancı konuklar hem tatillerini değişik bir atmosferde geçirmekten hem de müze gibi bir ortamda bulunmaktan mutlu. İran asıllı Alman vatandaşı Motemed Afshart, buradaki tatilini "Şahane bir tesis. Bugüne kadar kaldığımız her yerden farklı. Unutulmayacak bir tatil yapıyorum" sözleriyle özetledi. Rus Evgeny Gromenko da "Burası bir kültür müzesi gibi. Türk tarihini ve kültürünü geleceğe taşıyor. Burada mutlu olmamak olanaksız. Doğanın içinde cennet gibi" dedi.
Gaziantep'ten gelen Eda Gülşah Yörük ise oteldeki eşyaları görünce tarih ve kültürün yeterince bilinmediğini fark ettiğini dile getirerek, "Buradaki eserler sayesinde çok şey hakkında bilgi sahibi oldum. Otelden ziyade bir müzede tatil yaptık" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI