İbrahim EMÜL/OSMANİYE, () - OSMANİYE İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, kentteki birimlerin depreme hazırlıklı olup olmadığını test etmek için 'Doğal Afet Tatbikatı' yaptı. Senaryo gereği 6.5 büyüklüğündeki deprem sonrası birimlerin arama kurtarma faaliyetleri, depremde yakınlarını kaybedenlerin feryadı gerçeği aratmadı.
Vali Mehmet Oduncu, Osmaniye Milletvekili Suat Önal, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tayfun Dündar, Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, vali yardımcıları, daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşların da izlediği tatbikatta depremin ardından, yıkılan binaların enkazlarındaki yaralılar, kaza yapan araçlarda sıkışan ve binalarda mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı, yangınlar itfaiye tarafından söndürüldü.
Arama kurtarma ekiplerince enkaz altından çıkarılan yaralılara, 112 Acil Servis ekipleri müdahale etti. Birçok konut, işyeri ve resmi kurum binasının yıkıldığı, enkaz altında çok sayıda ölü ve yaralının bulunduğu, bazı mahallelerde elektriklerin kesik olduğu, ilkyardım ve tedavi hizmetlerinin aksadığı, yangınların çıktığı, halkın korku ve panik içinde olduğu, acil kan ve serum ihtiyacının yaşandığı deprem sonrası artçı depremler de yaşanırken Afet Koordinasyon Merkezi ile Lojistik Koordinasyon Merkezi oluşturuldu.
YARDIMLAR YAĞMALANMAK İSTENDİ
Depremde yakınlarını kaybedenlerin feryadı, ekiplerin müdahalesi ve deprem sonrası yaşanan kargaşa ile gerçeği aratmayan tatbikatta evsiz kalanlar vatandaşlar, çeşitli okullara ve kamu binalarına yerleştirildi. Depremzedelere dağıtılmak üzere, valilik koordinasyonunda, yiyecek ve su temin edildi. Halk arasında çıkan kargaşaya polis müdahale ederken, depremzedelere giden yardım malzemelerini yağmalamaya kalkışanlara jandarma engel oldu. Tatbikat sahasında; su isale hattı, kanalizasyon hattı, telefon hattı, elektrik hattı, çadır kent, cami, okul, çocuk yuvası, konukevi, hastane oluşturuldu.
VALİ ODUNCU PERSONELİNİ TEBRİK ETTİ
Tatbikatın son bölümünde ise Vali Dr. Mehmet Oduncu, ilçe kaymakamlarından uydu telefonu ile ilçelerin durumu hakkında bilgi aldı. Başarılı geçen tatbikatın ardından Vali Oduncu, çadırları ziyaret ederken, tatbikata katılan ve katkısı bulunan personeli tek tek tebrik etti. Tatbikatı değerlendiren Oduncu, Osmaniye'nin Doğu Anadolu Fay Hattı ile Yumurtalık-Ceyhan Fay Hattı arasında yer aldığını, bu fay hatlarından Osmaniye fayının 7, Toprakkale fayının ise 6.7 büyüklüğünde deprem üretebilecek kapasitede olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Bu nedenle geçmişte yaşadığımız acı tecrübeleri de göz önüne alarak afet olmadan önce, meydana gelebilecek zararları asgariye indirecek önlemleri almak; afet sırasında etkin müdahalede bulunmak, sahip olduğumuz kapasiteyi değerlendirmek, varsa eksikliklerimizi görmek, görevli ve sorumlu kurum ve kurum çalışanları ile halkımızda gerekli farkındalık ve duyarlılığı sağlamak amacıyla planlanmış doğal afet tatbikatını gerçekleştirdik."
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Şengel, tatbikatın; mevcut planların uygulanabilirliğinin denenmesi, afetlerde görev alan kurumların görevlerinin nasıl yapılacağının tatbiki, afetlerde görev alan personelin eğitimi, ihtiyaçların belirlenmesi ve eksiklerin tamamlanması amacıyla yapıldığını söyledi.

İE(BK/BT) (FOTOĞRAFLI)