TÜRKİYE İşadamları ve Sanayicileri Konferedasyonu (TUSKON) düzenlediği, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) işbirliğinde İstanbul'dan başlayan Türkiye- Orta Batı Afrika Ticaret Köprüsü'nün İzmir ayağı gerçekleştirildi. Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen zirveye Orta Batı Afrika ülkelerinden Nijer, Nijerya, Gana ve Burkina Faso'dan 100 firma katılırken, Türkiye'den de 300'e yakın işadamı katıldı.
TUSKON Türkiye- Orta Batı Afrika Ticaret Köprüsü kapsamında 4 ülkeden 100'ün üzerinde işadamı ve büyükelçileri İzmir'de ağırladı. Nijer, Nijerya, Gana ve Burkina Faso'dan zirveye katılan işadamları, Türkiye ile kurdukları ticari ilişkilerden memnun olduklarını dile getirdi. Ekonomik büyüme rakamlarına göre son on yılda en hızlı büyüme kaydeden 10 ekonomiden 7'sinin Afrika kıtasında olduğunu belirten TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer Türk işadamlarına Afrika'nın kaynaklarını değerlendirmeleri gerektiği çağrısında bulundu. Dünyada kullanılmayan tarım arazilerinin yüzde 40'ının Afrika kıtasında bulunduğunu, Ege bölgesinde faaliyet gösteren firmaların bu tarım arazilerinin kullanılması için Afrikalı işadamlarıyla fikir alış verişi yapmaları tavsiyesinde bulunan Ciğer şöyle devam etti:
“Kıtada bulunan doğalgaz, petrol gibi yeni enerji kaynakları, bölgenin yatırım çekmesindeki cazibesini geometrik olarak artırmaktadır. Bütün bunlar Türk iş dünyasının Afrika'ya olan ilgisini artırıyor. Afrika'nın en hızlı gelişen bölgelerinden biri olan Batı Afrika sahip olduğu doğal kaynaklar ve ticari ve yatırım fırsatları ile Türk firmalar için önemli bir bölge olarak kabul etmekteyiz. Orta Batı Afrika ve İzmir arasında bugün kurulan ticaret köprüsünde karşılıklı ticari ve yatırım fırsatlarının taraflarca iyi değerlendirilmelidir. Sahip olunan bilgi ve tecrübelerin paylaşılarak kazan-kazan modelli ortaklıkların Afrika ve Türkiye ilişkilerini desteklemesini arzuluyoruz. Kalıcı ilişkilerimizin geliştirilmesi adına işbirliğimizi arttırmamız gerektiğini düşündüğüm en önemli alanlardan bir tanesi de eğitimdir. Eğitim kurumları ülkeler arasındaki kalıcı dostlukların insani değerler üzerinde yükselmesini sağlamanın yanı sıra, Türk işadamlarının ticaret ve yatırım için bir ülkeye yerleşmelerinde de önemli bir katalizör işlevi görmektedir.*
“YÜKSEK TARIM POTANSİYELİNİ DEĞERLENDİRİN"
İzmirli işadamlarını da çağrıda bulunan Ciğer, “Dünyada giderek artan tarım sektörüne olan eğilim açısından düşünüldüğünde İzmir ve bölgesinde büyük bir bilgi ve tecrübe potansiyelinin var olduğunu düşünmekteyim. Pamuk, incir, üzüm, tütün, zeytin ve üstün kaliteli zeytinyağı gibi dünyaca tanınan yerel ürünlerin uluslararası piyasalara sunarak ülke ve şehrin ekonomisine pozitif katkı sunan iş insanlarımızın aynı bilgi ve tecrübeyi kullanarak Afrika'nın sahip olduğu yüksek tarım potansiyelini değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Bu konuda Afrikalı ve Türk firmalarının önemli iş birlikleri yapabilecekleri platformların kurulması, karşılıklı bilgi ve tecrübelerin aktarılmasının Türkiye ve Batı Afrika ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere olumlu katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Afrika'nın dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğunu ve Türk müteşebbisleri için çok önemli bir pazar olduğunu belirten ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara ESİDEF'in faaliyetlerini Afrikalı işadamlarıyla paylaştı. Türk okullarının dostlukların gelişmesinde çok önemli rol oynadığını söyleyen Özkara, "Eğitim ticari ilişkilerin kurulmasında çok ciddi destek ve fayda sağlamaktadır. Batı Afrika sahip olduğu kaynaklarla Türk firmaları için önemli bir noktadır. İzmir'de en önemli ticaret merkezlerinden yapı, inşaat, mobilya, tarım gibi bir çok sektörden işadamı ve işkadınlarını 5 gün boyunca ikili iş görüşmeleri yaparak, tarihi geziler yapacağız. Ticaretin tek taraflı yerinde karşılıklı fayda doğrultusunda ilerlemesini istiyoruz. Bu bağlamda bölgemizdeki işadamlarının Afrikalı işadamları ile birlikte yeni yatırımlara imza atacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
“TÜRKLER ÇOK SALDIRGAN"
Türk girişimcileri Burkino Faso'ya yatırım yapmaları için çağrıda bulunan Burkina Faso Ankara Büyükelçisi Amadou Dicko de Türk girişimcilerini takdir ettiği belirterek şunları söyledi:
“Türkler çok saldırgan. Bunu iyi bir anlamda söylüyorum. Çünkü Afrika'ya gelerek iş arıyorlar ve ortaklık oluşturuyorlar. Bazı zorluklar var, herşey kolay değil. Ama biz Afrikalılar Türklerle, Türkler Afrikalılarla çalışmak istiyor. Karşılıklı olarak bir şeyler alabiliriz. Ama tek sorun dil sorunudur. Bu dil sorununu da aşmamız gerek. Bunu da Afrika'daki Türk okulları sayesinde aşılacağını ve özellikle çocuklarımızın büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum" dedi.
“ANKARA DA TİCARİ MERKEZ OLABİLİR"
Türkiye'de ticaretin merkezlerinin İstanbul ve İzmir olduğunu Ankara'nın da bir ticaret şehri olması gerektiğini kaydeden Ducko şöyle konuştu:
“Büyükelçilikler Ankara'da ancak burası ticari bir merkez değil. Aslında Ankara da ticari merkez olabilir. Bizler yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız. Afrika'ya Türk girişimcileri özellikle Burkina Faso'ya davet ediyorum. Burkina Faso'ya yatırım yapmak yeterlidir. Bu bölge stratejik bir bölgedir. Burkina Faso tarım, inşaat ve hizmetler alanında çok gelişti. En güzel zenginliğimiz yeraltı kaynakları özellikle altındır. Burada Türk girişimcileri bu konuda çalışmaya davet ediyorum. Türkiye'nin de yatırım yapmaya ihtiyacı var. Özellikle susamın ithalat edildiğini biliyorum. Yediğim her şeyde aslında susam buluyorum. Bizim de susam üretimimiz yetersiz. Ve susam üretimi içinde Türk girişimcileri Burkina Faso'ya davet ediyorum. Burada şirketinizi kurmak isterseniz 48 saat içinde şirketinizi kurmuş olursunuz ve hemen çalışmaya başlayabilirsiniz. Pamuk, enerji, mobilya sektörleri de çok önemli. Antalya'ya gittiğimde çok şaşırdım. Her binanın üzerinde güneş enerjisi sistem var. Burkina Faso'da güneş enerjisi konusunda yatırım yapılabilecek alan vardır. Yatırımcıları bu alan için de özellikle davet ediyorum. Biz her an Türkiye'nin hizmetine hazırız."

EA(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)