MUĞLA’nın Bodrum İlçesi'nde, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından, Orta Asya’da balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla çalıştay düzenlendi.
Marina Vista Otel’deki çalıştaya, 14’ü Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan ve Azerbaycan’dan, 8’i de Türkiye’den toplam 22 kişi katıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü mühendislerinin de yer aldığı, yarın (cumartesi) sona erecek çalıştay hakkında bilgi veren BM Orta Asya Alt Bölge Ofisi’nden Balıkçılık Uzmanı Haydar Fersoy, bu uygulamanın 2009 yılında başladığını söyledi. Fersoy, "Çalıştayı, Türkiye ve BM Gıda ve Tarım Örgütü işbirliğinde yürütülen, Orta Asya’da Balıkçılık ve Su Ürünlerinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında yapıyoruz. Orta Asya ülkelerini teknik yönden destekleyici etkinliklerde bulunduk. Buradaki çalıştayda temel amacımız, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği alanında gıda güvenliği ve denetimine ilişkin temel bilgileri, temel ilkeleri katılımcılara vermek. Ayrıca güncel gelişimler konusunda katılımcıları bilgilendirmek" dedi. Bu tür etkinliklerini balıkçılığın yaygın olduğu alanlarda yaptıklarını belirten Fersoy, alan gezileri yapacaklarını ve balıkçılık işletmelerindeki uygulamaları katılımcılara göstereceklerini söyledi.
'TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞMAYI AMAÇLIYORUZ'
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Onur Hasaltuntaş ise "Toplantımız, su ürünlerinde gıda güvenilirliği ve kontroller ve olası riskler konularını içeriyor. Amacımız Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tecrübelerini kardeş ülkelerimizle paylaşmak. Su ürünlerindeki ticaret ve halk sağlığını koruyucu önlemlerin geliştirilmesi üzerine bilgiler paylaşıyoruz. Bu çalıştayın onlara önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.
Çalıştayda, gıda güvenliği ve denetim sistemleri, biyolojik, fiziksel ve kimyasal tehlikeler, numune alımları ve analizler, su ürünlerinde izlenebilirlik gibi farklı konu başlıklarında sunumlar yapılacak.