Mehmet OKUR/SİLİFKE(Mersin), () - MERSİN Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, orman yangınlarında mücadelede multikopter (kameralı uzaktan kumandalı) kullanacak. Bir maden firması tarafından hibe edilen 2 multikopterin deneme uçuşları Silifke İlçesi'nde yapıldı.
Taşucu Mahallesi'nde faaliyet gösteren Medmar Madencilik şirketi tarafından, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün orman yangınlarıyla mücadelesine destek olmak için hibe ettiği multikopterlerin deneme uçuşuna Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Müdür Yardımcısı Durmuş Bilal Akkuş, Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Aslan, Medmar Madencilik Şirketi Müdürü Ahmet Muhsin Bingöl, Orman İşletme Teknik Personelleri ile Medmar Şirketi teknik personelleri katıldı.
Özellikle kör noktalarda çıkan yangınların tespitinde büyük kolaylık sağlayacak olan multikopterlerin nasıl kullanılacağı konusunda maden firması yetkilileri Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine bilgiler verdikten sonra deneme uçuşları yapıldı.
'TEKNOLOJİDEN YARARLANACAĞIZ'
Başarılı geçen deneme uçuşlarının ardından açıklamalarda bulunan Mersin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Durmuş Bilal Akkuş şunları söyledi:
"Medmar şirketi, yangınla müdahalede kullanılmak üzere iki adet multikopteri Orman Bölge Müdürlüğümüze teslim etti. Bu multikopter sayesinde yangınla mücadelemizi daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirmiş olacağız. Özellikle kulelerimizden görünmeyen ölü noktalara daha hızlı ve etkin bir şekilde müdahale etme imkanı bulacağız. Bunun yanında bu multikopterleri orman faaliyetlerinde de kullanmayı planlıyoruz. Öncelikli olarak yaz sezonunun gelmesi ve iklim şartlarının kurak geçmesi, yangınla mücadele hazırlıklarının yapılması kapsamında önemli bir etken oldu. Her ne kadar bugünlerde yağışlı bir hava etkisi olsa da Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında ki rüzgarlı havalarda Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nü sıkıntılı bir dönem bekliyor. Geçmiş yıllarda da yangınla mücadelede başarılı çalışmalar yürüttük. Bu başarılı çalışmalarımızı teknolojik imkanlardan da yararlanarak sürdürmeye devam edeceğiz."
20 DAKİKA HAVADA KALIYOR
Orman yangınlarında mücadelede Türkiye'de ilk defa kullanılacak olan multikopterlerin 600-700 metre menzilli uzaktan kumanda ile yönetildiği, havada 15-20 dakika kalabildiği, HD kalitesinde video ile fotoğraf çekebildiği, 150 metre yüksekliğe kadar Wi-Fi bağlantısıyla görüntü ve fotoğrafları anında izleme imkanı sağladığı bildirildi.

MO(BK/AAA) (FOTOĞRAFLI)