Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, orman yangınları açısından riskli bir dönemin başladığını belirterek vatandaşları dikkatli olmaları için uyardı.
Orman Teşkilatı'nın 175'inci kuruluş yıldönümü dolayısı ile Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Arboretum Şefliği'nde sezonu değerlendiren Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, olası orman yangınlarına karşı çalışmalar yaptıklarını ve hazırlıkların tamamladıklarını söyledi. Orman yangınlarının yüzde 93'ünün insan kaynaklı olduğunu belirten Acer, "Riskli dönemlerde, yani nemin düşüp rüzgarın arttığı süreçte yangınlara karşı vatandaşların normal zamanlarda yaptığı şeyleri yapmamalarını istiyoruz. Örneğin normal bir günde vatandaş bahçe temizliği yapıyorsa, rüzgarın olduğu zamanda bunu yapmasın istiyoruz ya da rüzgarlı dönemde piknik yapmamalı, sigara izmariti atmamalı" dedi.
YANGIN UYARISI
Aldıkları bir yangın ihbarına müdahale sürelerinin 15 dakikaya kadar düşürdüklerini anlatan Acer, şunları kaydetti:
"Sorumluluk alanımızda 2012'de 116 tane yangın çıktı ve 972 hektar orman alanı zarar gördü. 2013'te çok riskli bir dönemdi ve çıkan 173 yangında 874 hektar alan zarar gördü. Yangın çıkan yerlerde rehabilitasyon çalışmalarımız yapıldı ve sürüyor. Yangın ihbarına müdahale süremiz 15 dakikadır. Bu müdahale süresini bu yıl 15 dakikanın da altına indireceğiz. Yangına karşı 50 arazöz, 46 yangın gözetleme kulesi, 23 su ikmal aracı, 720 yangın işçisi, 1 uçak ve 5 helikopterle mücadeleye hazırız. Ama en önemlisi vatandaşlar, orman yangınlarına neden olabilecek her şeyden uzak durmalı."

YB(OA/AK) (FOTOĞRAFLI)