BURSA'nın Kestel, Gemlik, Mudanya ve Osmangazi İlçesi'nde kurulacak 7 eğitim kampusune, TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi orman ve mera alanlarına yapılaşmanın önü açıldığı gerekçesiyle itiraz edildi. Bursa için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2020 Çevre Düzeni Planlarında değişiklik yapılarak orman ve mera alanlarında kampus yapımının önü açıldı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün eğitim kampusu yapılması için başvurması üzerine Kestel Çataltepe Köyü, Gemlik Orhaniye ve Cumhuriyet Mahallesi, Mudanya Bademli ile Dedeköy Mahallesi'nde bulunan iki parsel, Osmangazi Aksungur Mahallesi'nde bulunan alanlar için Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde plan değişikliğine gitti. 1/25 bin ölçekli ve 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planın'da yapılan değişikliklerle orman ve mera alanında yer parsellerde 7 eğitim kampusunun yapılmasına onay verildi. Geçen Ocak ayında askıya çıkan karara itiraz eden Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, itirazlarına yanıt verilmemesi ardından Bursa İdare Mahkemesi'ne plan değişikliğinin Bursa 2020 yılı Çevre Düzeni Planına aykırı olduğu gerekçesi ile yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı.
Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi tarafından kaç eğitim tesisi yapılacağı, tesislerin tam olarak hangi bölgelere hizmet edeceği, eğitim tesisi dışında hangi kullanımların olacağı belirlenmediği, plan değişikliği yapılırken jeolojik ve geoteknik etütler, ulaşım planları yapılmadan karar verildiği, Orman ve Mera Kanunu'na göre yapılaşma yapılmaması gereken yerlerin kampus alanı olarak ayrıldığı öne sürüldü. Oda, eğitim ihtiyacı için kentin uzak alanlarının seçilmesinin öğrencilerin eğitime ulaşımını zorlaştıracağı gerekçesi ile kamu yararı taşımadığı öne sürülerek plan değişikliğinin iptali istemişti.
BAKANLIKTAN PLAN DEĞİŞİKLİĞİ
Karara itirazın ardından, Bursa’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılmak istenen 11 eğitim kampusu yer olmadığı gerekçesiyle yavaşlatılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bursa’nın Osmangazi İlçesi’ne yapılması planlanan ve açılan davalar sonucu durdurulan Samanlı Sağlık Kompleksi’nin önünü açmak için Bursa 2020 yılı 1/ 100 bin Ölçeli Çevre Düzeni İmar Planı’nda yaptığı değişiklikle orman ve mera arazisinde yer alan 7 kampusun de önünü açtı.
'Eğitim, Sağlık ve Rekreasyon Alanları' başlıklı plan hükümlerinde yapılan değişiklikle bakanlık, plan bölgeleri dışında konusuna göre ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak 1/5 bin Ölçekli Nazım İmar ve 1/bin Ölçekli Uygulama İmar Planları hazırlanmak ve ilgili idare tarafından onaylanmak koşuluyla eğitim, sağlık ve rekreasyon tesisler yapılabilir kararı aldı. Bakanlık tarafından, Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresine gönderilen yazıda şöyle denildi:
"Eğitim amacına hizmet edecek her türlü alan için Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili kurum ve kuruluşların uygun görüşü alınmalı. Yurt binaları ile kampus içi zorunlu konaklamaya yönelik lojman yapıları dışında konut amacına yönelik yapı yapılamaz. Eğitim alanlarına ilişkin yapılanma koşulları İmar Kanunu ve ilgili yönetmelikleri ile getirilen standartların altında olmamak koşuluyla ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda 1/5000 Ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları ilgili idaresince belirlenir."
Bakanlık tarafından yapılan bu değişime ise Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi ve Eğitim Sen Bursa Şubesi tarafından dava açılmasına karar verildi.