İZMİR'de yaşayan ve çevresinde 'Orman baba' olarak tanınan bedensel engelli 48 yaşındaki Veysel Sorhun, tehlike yaratan yapılaşmaya dikkat çekmek için İzmir'den İstanbul'a yürüyeceğini söyledi. 'Türkiye ormanın mektubu' adını verdiği eğitim yürüyüşü için destek beklediğini kaydeden Sorhun, 27 yılda hiçbir araç kullanmadan 16 bin 825 kilometre yürüdüğünü, bu yürüyüşlerde insanları orman yangınlarına karşı bilgilendirdiğini vurguladı.
İzmir'deki bir fabrikada çalıştıktan sonra emekli olan Veysel Sorhun'un yaşamı, yıllar önce kentte çıkan bir orman yangının ardından gittiği bölgede karşılaştığı manzarayla değişti. Ailesiyle daha önce pikniğe gittiği bölgenin alevlere teslim olduğunu ve tek bir çınar ağacının ayakta kaldığını gören Sorhun, emekli olduktan sonra kendini doğaya adadı. Bedensel engelli olan Sorhun, sağlıklı insanların bile cesaret edemeyeceği bir yola çıktığını, bu kapsamda 27 yıl boyunca toplam 16 bin 825 kilometre yürüdüğünü aktardı. Doğa olayları ve orman yangınlarına karşı insanları bilgilendirmek için Valilik izniyle yürüyen Sorhun, bugüne kadar 72 il, bin 680 ilçe ve 4 binden fazla köye ulaştığını anlattı.
DİKKATE ALINMAMIŞ
Daha önce doğa olaylarına karşı insanları defalarca uyardığını, ancak dikkate alınmadığını savunan Veysel Sorhun, "Hiçbir araç kullanmadan gece gündüz yürüyerek Türkiye'nin en ücra noktasına kadar ulaşmaya çalışıyorum. Çoğu zaman ormanda dinleniyorum. Orman yangınları ve doğa olaylarına karşı insanlara bilgiler aktarıyorum. 1994 yılında İzmir- Ankara- Adana yürüyüşüne çıkarken, dere yataklarının ıslah edilmemesi durumunda canların gideceğini söyledim. Nitekim İzmir'de 5 Kasım 1995'te sel felaketi yaşandı, dereler taştı ve 61 kişi canından oldu. 2001 yılında Denizli- İstanbul yürüyüşüm sırasında kuraklığa dikkat çektim. Daha önce 10 yılda bir yaşanan kuraklık artık 5-6 yılda bir görülür olmaya başladı. Bu süre, önlem alınmazsa daha da kısalacak" dedi.
KENDİMİZİ FELAKETE SÜRÜKLÜYORUZ
Doğanın yapısının insan eliyle değiştirildiğini ve bunun insanların sonunu hazırladığını dile getiren Sorhun, "Doğayı katlederek kendimizi felakete sürüklüyoruz. Orman yangınları ve ağaç katliamları doğanın altını üstüne getirdi. Küresel ısınma yalnızca ekosisteme değil, canlılara da büyük zarar veriyor. Artan bulaşıcı hastalıklar, astım- nefes darlığı, kalp krizleri buna küçük bir örnek oluşturuyor. Doğanın intikamı feci olur. Doğa ne hamile kadına, ne de kundaktaki bebeğe acımaz, küresel ısınmanın sigortasi ormanlardır" diye konuştu.
DESTEK İSTEDİ
Yıllardır gelecekte yaşanabilecek tehlikelere karşı insanları uyardığını bu yıl ise 'Türkiye orman mektubu' adı altında yeni bir çalışma başlattığını. İstanbul'daki çarpık ve tehlike yaratan yapılaşmaya dikkat çekmek istediğini kaydeden Sorhun şunları söyledi:
"Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerden destek bekliyorum. Eğer İstanbul'daki yapılaşma ve göç bu hızla giderse İstanbul batar. Maddi, manevi her türlü desteğe ihtiyacım var."
Destek bulması halinde, yürüyüşe başlayacağını söyleyen Sorhun, çok geç kalmadan gerekli önlemlerin alınması için de çarıda bulundu.

TH(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)