Demet ÖZTÜRK/KAYSERİ, () - İSTANBUL Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Kural, Kayseri'de verdiği konferansta kuraklıktan. israftan söz etti, gençleri tüketim toplumu olmamaları konusunda uyardı. Prof. Dr. Kural, gösterilerinde devamlı kendi kendisini konu yapmakla suçladığı komedyen Cem Yılmaz’ı ve ardından da şarkıcı Murat Boz'u ağır sözlerle eleştirdi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin 'Yaşanabilir bir çevre için el ele' projesi kapsamında Belediye Meclis Salonu'nda konferans veren Prof. Dr. Orhan Kural, konferanslar için sadece yol parasının karşılandığını ve para almadığını söyledi. Prof. Dr. Kural, "Ama Nihat Hatipoğlu konferans başına 8 bin lira alıyor. Ben almıyorum, ne yapayım. 3 tane evimi sattım" dedi.
Kuraklıktan söz ederken gençlerin geleceklerine sahip çıkmasını isteyen Prof. Dr. Kural, “İşler iyi gitmiyor, yağmur yağmıyor. Etiyopya’da insanlar 8 saat su almak için kuyunun başında bekliyor. İlerde su, altından daha kıymetli olacak. Tüketirken tükeniyoruz. Lütfen geleceğinize sahip çıkın. Popüler kültür, profesyonel futbol denen uyuşturucu memlekette adım adım düşünmeyen gençlik yaratıyor" diye konuştu.
"SARHOŞ TAKLİDİNE DAHİ TAHAMMÜLÜM YOK"
Kardeşini 15 yaşındayken sarhoş bir Alman’ın çarpması nedeniyle trafik kazasında kaybettiğini, o günden beri ‘sarhoş’ taklidine dahi tahammülü kalmadığını anlatan Prof. Dr. Orhan Kural, “Benim ve kardeşimin gömleklerinin yakası aşınınca ters çevrilirdi. Bizim zamanımızda tükenmez yoktu. Kurşun ve dolma kalem kullanılırdı. Her çıkışın bir inişi vardır. Şu anda tüketim toplumu olduk. Aşırı tüketiyoruz. Ve inişe geçeceğiz, hazırlıklı olun" dedi.
CEM YILMAZ DAVA AÇSIN
Komedyen Cem Yılmaz’ı sert dille eleştiren Kural, bu sanatçıyla ilgili olarak şöyle dedi:
“Kendisi beni mahkemeye verirse mutlu olurum. O züppe ağzında sigarasıyla Jaguardan aşağı inmeyen Cem Yılmaz sayesinde bu duruma gelmedi ülkemiz. Dedelerimiz, anneannelerimiz, şehitlerimiz ve gönüllülerimizle bu duruma geldik. Konferansında (gösterilerinde) devamlı benim adımı kullanıyor. Lütfen dava açsın. Dava açamaz. Çünkü herkes sahiden züppe mi diye düşünmeye başlar, onun için cesaret edemez."
Geçen yıl İTÜ’de trafik tıkanınca ne olduğunu anlamak için dışarı çıktığını anlatan Prof. Dr. Kural, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Binlerce on binlerce şımarık kız ve anneleri üniversiteye akıyor. Meğer o züppe, şımarık Justin Bieber’in konseri varmış o gün. Aranızda giden varsa sözümü geri almıyorum. Çünkü şımarıksınız. Ogün ne oldu üniversitede? Bütün sınavlar iptal, okul felç. Hapis kaldık okulda. Ertesi gün Radikal gazetesi ‘İTÜ İTÜ olalı böyle eziyet görmedi’ diye yazdı ki doğruydu. Justin Bieber ne yaptı? 'Türk kızları çirkin, ter kokuyor’ dedi, defoldu gitti. 100 binlerce dolarımızı kaptırdık. O şımarık kızların attıkları çöpleri bir haftada zor topladık."
Konferansında şarkıcı Murat Boz'a da ağır sözlerle yüklenen Prof. Dr. Orhan Kural, "Hayranı olduğunuz bir şımarık sanatçı bozuntusu var, Murat Boz diye. O da dava açabilir. Her demecinde ‘50 paltom 50 ayakkabım var’ diyor. Arada bir onları da önüne serip öyle fotoğraf çektiriyor. 10 yıl sonra Murat Boz’u hatırlamayacağız" dedi.
"KALDIĞIM OTELDE YİNE OLAY ÇIKTI"
Gençleri tüketim toplumu olmaması konusunda uyaran Prof. Dr. Kural, “Bugüne kadar pahalı mağazalardan iğne bile almadım. Giydiğim paltom ikinci eldir. Annem kızıyor, ‘Bari televizyonda anlatma akrabalara ayıp oluyor’ diye" dedi.
Prof. Dr. Orhan Kural, kaldığı otelde kahvaltıda tabağında yiyecek bırakanlara müdahale ettiğini ve olay çıktığını anlatırken de şöyle dedi:
"Hayatım boyunca inandığım şeyleri uyguladım. Sabah kaldığım otelde yine olay çıktı. Çünkü kahvaltıda tabaklarında yemek bırakanların yanına gidiyorum. Bedava diye alıyorlar alıyorlar, tabakta bırakıyorlar. Ben de gidiyorum. Bakın tabağınızda yemek bıraktınız nasıl Müslümansınız diyorum? ‘Sana ne parasını verdim’ diyor. Müslüman değilsiniz o zaman diyorum. Polis çağırıyorlar. Hep beraber karakola gidiyoruz. Yüzlerce defa oldu. Komisere, biran önce ifademi alın konferansım var, bunları en az 3 saat tutun diyorum. İntikamım bu kadar oluyor."

DÖ(OE/AAA) (FOTOĞRAFLI)