Yavuz KUŞDEMİR/ UŞAK, ()- UŞAK'ta diyaliz hastası olan ve kendisini yaşama bağlayacak organ beklerken, geçirdiği beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen 64 yaşındaki Musa Kasım Gündüz'ün yüz hariç tüm organları ailesi tarafından bağışlandı. Musa Kasım Gündüz'den alınacak karaciğer, akciğer, ince bağırsak ve kornealar 5 hastaya umut olacak.

Uşak'ta inşaatlarda çalışarak geçimini sağlayan 4 çocuk 6 torun sahibi Musa Kasım Gündüz'ün 3 yıl önce böbrekleri iflas etti. Rahatsızlanınca çalışamayarak Uşak Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesi'nde tedavisine başlanan Gündüz, geçtiğimiz 27 Mayıs Salı günü beyin kanaması geçirdi. Uşak Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak yoğun bakım servisinde tedaviye alınan Gündüz'ün bu sabah saat 10.00'da beyin ölümü gerçekleşti. Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, durumu aileye bildirdi. Aile bu durum üzerine Musa Kasım Gündüz'ün yüzü hariç tüm organlarını bağışladı.

Organ bağışının ardından Organ Nakli İzmir Bölge Koordinasyon Merkezi'ne bilgi verildiğini belirten Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, "Beyin ölümü gerçekleşen Musa Kasım Gündüz 3 yıldır Uşak Devlet Hastanesi'nde diyalize giren bir hastamızdı. 4 gün önce beyin kanaması tanısı ile yoğun bakıma alındı. Bugün sabah saat 10.00'da beyin ölümü gerçekleşti. Ailesi ile görüştüğümüzde ailesi neredeyse tüm organlarını bağışladı. Ama bilindiği gibi kendisi diyaliz hastası olduğu için böbrekleri çalışmayan bir hastamızdı. Şu an için biz İzmir Bölge Koordinasyon Merkezi'ne sunumumuzu yaptık. Hastamızdan alınması planlanan karaciğer, akciğer, ince bağırsak ve kornealar için uygun alıcı bulunması yönünde çalışma başlatıldı. Uygun alıcı bulunduğunda organlar nakledilecek" dedi.

Türkiye'de 60 bin diyaliz hastası olduğunu, 25 bin diyaliz hastasının da organ bekleme listesinde olduğuna dikkat çeken Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, "Türkiye'de maalesef yeterli organ bağışı olmadığı için organ bekleme listeleri adeta ölüm bekleme listesi oluyor. Listelerde organ bekleyen diyaliz hastalarından yaklaşık 5-6 bin hastamızı her yıl kaybediyoruz. Organları bağışlanan Kazım amcamız da 3 yıldır organ bekleyen bir hastamızdı. Ancak kendisi bugün beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşince ailesinin bağışı ile verici oldu. Ailenin bu organ bağışını anlamlı kılan boyutu kendileri organ beklerken bu acıyı tattıkları için kısa süre içinde kararlarını verdiler. Musa Kasım Gündüz'ün organlarını bağışlamakta hiç tereddüt etmediler. Ben ailesine sabır diliyorum" diye konuştu.

Organları bağışlanan Musa Kasım Gündüz'ün ailesi bağışla ilgili açıklama yapmazken, Uşak Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde organları alınacak olan Musa Kasım Gündüz'ün yarın (Salı) sabah ailesine teslim edilerek cenazesinin Uşak'ın Ulubey ilçesine bağlı Avgan köyüne götürülüp, toprağa verileceği öğrenildi.

YK(YY/SSA) (FOTOĞRAF)