- ORDU Cumhuriyet Başsavcısı Metin Uslu, kentte yeni yapılacak adliye binasının Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygunluğu ile Türkiye’de ilk olacağını söyledi.
Ordu'da bulunan mevcut adliye binasının bitişiğine yapılacak olan 10 bin metrekare kapalı alana sahip 7 katlı yeni adliye binası 20 milyon TL'ye mal olacak. Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Metin Uslu, binanın 2015 yılı sonuna kadar tamamlanarak hizmete açılacağını, bina inşaatı için ihalenin yapıldığını ve kazı çalışmalarının da başlatıldığını söyledi. Adliye binası projesinin Türkiye’de örnek bir proje olduğunu, ilk kez Ordu’da uygulandığını vurgulayan Başsavcı Uslu, "Mevcut adliye binamız yetersiz olduğu için yeni bina gündeme gelmişti. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Türkiye’de örnek olabilecek bir proje hazırladık. Bu bina Adalet Bakanlığı AB Genel Müdürlüğü Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’ne ve AB standartlarına uygunluğu ile Türkiye’nin ilk akıllı adliye binası olacak" dedi.
TURNİKELİ GÜVENLİK SİSTEMİ OLACAK
Uslu, akıllı adliye binası duruşma salonlarının son derece hassas elektronik cihazlarla donatılacağını, güvenliğinin de ön planda olacağını dile getirdi. Başsavcı Metin Uslu, "Bina projesinin ihalesi yapıldı. 10 bin metre kare kapalı alana sahip 7 katlı olacak binanın proje ihale bedeli 20 milyon TL. Bina kazı çalışmaları başladı, devam ediyor. Binanın hizmete girmesiyle birlikte duruşma takip sistemi artık elektronik olacak. Hakim ve savcılar ayrı ayrı yerlerden geçecek. Bina içinde birimlere turnikelerden geçilecek. Duruşma salonlarında elektronik cihazlar olacak. Turnikeli güvenlik sistemiyle vatandaş istediği yere daha kolay ulaşacak ve kolay hizmet alacak. Mevcut kullandığımız binayı da savcılık binası olarak kullanmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
ÖN BÜRO HİZMETİYLE VATANDAŞA KOLAYLIK
Başsavcı Metin Uslu, fiziki olarak yetersiz durumdaki mevcut adliye binası zemin katında ise vatandaşlara daha etkin hizmet vermek için ön büro hizmeti vermeye başladıklarını da kaydetti. Cumhuriyet Savcılarının iş yükünü düşürmek, yargılama sürecini kısaltıp aynı zamanda kişilerin yargıya başvurmalarını daha kolay yapmalarını ve etkin sonuç almalarını sağlamaya yönelik olan ön büro sisteminin de vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandığını anlatan Başsavcı Uslu, "Yeni binamızın çalışması sürerken mevcut binamızda da birtakım yenilikler yaptık. Adliyemize gelen kişiyi ilk danışma masası karşılıyor. Gelen kişinin hangi birimde işi var ise oraya yönlendiriliyor, duruşma gün ve saatleri danışma masasından öğrenilebiliyor. İkinci aşamada kişi ön bürolar ile karşılaşıyor. Ön büro hizmetlerinde, dava açma, havale işlemleri, dava takip, dosya inceleme, dosya örneği alma, duruşma detayları ile ilgili bilgiler alınabilecek. Adliyedeki işlemlerin yüzde 70'e yakını ön bürolardan yapılabiliyor. Bu da vatandaşın işini kolaylaştırıyor" dedi.