ORDU Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, bazı yerleşim yerlerinde 50-60 metre mesafede yan yana camiler olduğuna dikkat çekerek ihtiyaç olmaması halinde kısa mesafede cami yapılmaması gerektiğini söyledi. Ordu'nun Aybastı İlçesi çukur mahallesinde 50 metre mesafede yan yana cami olmasını örnek gösteren Kolukısaoğlu, "Birbirleriyle iddia üzerine cami yapılmaz. Bizim bunu engelleme yetkimiz yok" dedi.
771 bin 960 nüfuslu Ordu'da 2 bin 458 cami olduğunu söyleyen İl Mütfüsü Mustafa Kolukısaoğlu, nüfusa göre cami yapılması gerektiğini belirtti. Camilerin birleştiren olduğunu, yakın mesafede camiler yapılmasının uygun olmadığını vurgulayan Kolukısaoğlu, "Cami birleştirendir, hayırda, insanlara hizmette, Allah'a karşı kullukta. Bunu şunun için söylüyorum. Az da olsa bazı yerlerde cami sanki ayrışma, birbirlerinden kopma haline getirilmiştir. Tabi ilimizin de bazı yerlerinde var. 50 metre mesafede cami olduğunu biliyoruz. Bunun aslında mevzuata uygun olmadığını da biliyoruz" dedi.
İHTİYACA GÖRE CAMİ YAPILMALI
İhtiyaç olmaması halinde camiler arasında 500 metre mesafenin olması gerektiğini, cami yapılmasına kesinlikle karşı olmadığının da altını çizen Müftü Kolukısaoğlu, "Cami yapmak çok güzel birşey ama aynı mahallede 50-60 hane var, arada mesafe 50 metre veya 100 metre. Halbuki en az 500 metre olmalı, o da ihtiyaç varsa mutlaka cami yapılmalı. Ancak sözünü ettiğimiz böyle değil. Sadece Ordu'da değil, başka görev yaptığımız yerlerde de 50-60 metre mesafede camiler var. Bu camilere kadro verme imkanı da yok. Bir cami varsa ikincisi yanı başına yapılıyorsa bunun yapılmaması lazım. Vatandaşlarımızda köylerde böyle ayrılığa vesile cami yapmamalı" diye konuştu.
İDDİA ÜZERİNE CAMİ YAPILMAZ
Ordu'nun Aybastı ilçesinin 550 nüfuslu çukur mahallesinde yüz yıllık eski caminin yanına köylülerin inatlaşması sonucu yaklaşık 13 yıl önce 50 metre mesafede ikinci cami yapılmasını da eleştiren Müftü Kolukısaoğlu, "Aybastı ilçesinde cami hakikaten ihtiyaç olmadığı halde yapılmış bir cami. Hangisi önce yapıldı, sonra yapıldı bu da çok önemli değil. Bir köyde ihtiyaç olmadığı halde ikinci bir cami yaparak bölmek, cami anlamına da ters geliyor. Şu yanlış anlaşılabilir. 'Müftü cami yapılmasın' dedi. Öyle bir şey demiyoruz. Dediğimiz şey şu, örneğini verdiğimiz yerde bir cami var. Cami bir iddia üzerine yapılmaz. Allah rızası için ihtiyaç varsa yapılmalıdır. İhtiyaç varsa oraya zaten yapılıyor. Müftülükten Valilik makamına, İlçelerden Kaymakamlığa dilekçe veriliyor. Bizim görevlilerimiz gidiyorlar 'cami şu kadar mesafede burada ihtiyaç var' diyor. Bizde seve seve destek oluyoruz. Ama 'ihtiyaç yoktur' dediğinde de engelleme yetkimiz olmuyor bizim. Vatandaş bu sefer 'ben cami yapıyorum' diyor engelleyemiyoruz."
10 CAMİSİ OLAN KÖY VAR
Müftülük kayıtlarına göre Aybastı İlçesi'nin bin nüfuslu Toygar köyünde ise 10 cami bulunuyor. 50 metre mesafeli yan yana camileri olan Çukur mahallesinin karşısındaki 449 nüfuslu Sarıyar köyünde de 5 cami bulunuyor.