2015 genel seçimlerine sayılı günler kala ORC son seçim anketi sonuçlarını açıkladı.
CHP seçmeni 7 haziran seçimleri sonuçları için karamsar düşünüyor. CHP seçmeninin kendi partisinin seçim bildirgesine bakışı ve seçim tahmini CHP kurmaylarını şoke edecek türden.

"AK Partili ve CHP'li seçmenlerin görüşleri" başlığı altında yapılan açıklamada araştırmaya ilişkin şu ifadelere ver verildi:

"Bu araştırma yaklaşan genel seçimler öncesi Ak Parti ve Chp’li seçmenlerin, partilerinin açıkladığı beyanname ve vaatlerle ilgili kanaatlerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın saha çalışması 21-23 Nisan 2015 tarihlerinde yapılmıştır. Araştırma 2011 Genel seçiminde Ak Partiye oy vermiş 1350 kişi ve Chp’ye oy vermiş 900 kişi ile CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing-Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma ORC’nin öz kaynaklarıyla finanse edilmiştir."

ak-parti̇-secmeni̇.jpg

"YÜZDE 25'İN ALTINDA OY ALIR" DİYENLER YÜZDE 61.5

Seçim beyannamesi ve 7 haziran seçimlerinde partilerinin alacağı oy tahmini soruldu. AK Parti seçmeninin yüzde 75'i yüzde 46-50 aralığında oy bekliyor. Bun karşı CHP seçmeninin yüzde 82'si Kılıçdaroğlu'nun yüzde 35 hedefine ulaşılamayacağını düşünüyor. "Yüzde 25'in altında oy alır" diyen CHP seçmeninin oranının yüzde 61.5 olması dikkat çekti.

chp-secim-tahmini.jpg

YÜZDE 48.5 VAATLERİ İNANDIRICI BULUYOR

Sonuçların bir diğer ilginç yönü de seçim bildirgelerinde yaşandı. Seçim vaatlerini inandırıcı bulmayanların oranı yüzde 51.5 oldu.

secim-chp.jpg

SEÇİM BEYANNAMELERİ

Seçim beyannamesini beğenenlerin oranı AK Parti'de yüzde 96.6 olurken, CHP'de bu oran yüzde 55.9'a iniyor. AK Parti seçmeni 7 haziran seçimlerinde 'tek başına iktidar olur' diyenlerın oranı yüzde 99.6 oldu. Yine AK Parti seçmeninin yüzde 97'si başkanlık sistemi ve yeni anayasanın önümüzdeki dönemde gerçekleşeceğine inanıyor.

ekonomi-vaat-chp.jpg

 

beyanname.20150424162915.jpg

 

ak-parti-secmen.jpg