KİLİS'te bulunan ve 47 gün aradan sonra dün yeniden hizmet vermeye başlayan Öncüpınar Sınır Kapısı'nda hareketlilik yaşanıyor. Sınır kapısının giriş ve çıkışlara açıldığının öğrenilmesinin ardından çok sayıda Suriyeli pasaportları ile Türkiye'ye gelmeye başlarken, az sayıdaki Suriyeli ise ülkesine döndü.
Kilis'in karşısında bulunan Suriye'nin Azez İlçesi'nin kontrolünü elinde bulunduran muhalifler, geçen 19 Eylül'de El Kaide'ye yakınlığı ile bilinen Kuzey Kasırgası Tugayı ile aralarında çatışmalar başlayınca Esselame Sınır Kapısı'nı geçişlere kapattı. Suriyeli muhaliflerin kapıyı kapatmasıyla Türkiye de tedbir amaçlı olarak Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan araç ve insan geçişini durdurdu. Sadece insani yardım ve zorunlu durumlarda geçişlerin yapılabildiği sınır hattında, dün muhalifler Esselame Sınır Kapısı'nı açınca, Öncüpınar Sınır Kapısı da 47 gün aradan sonra hizmet vermeye başladı.
Dünden itibaren giriş ve çıkışların yapıldığı sınırda, bugün sınır kapılarının karşılıklı olarak açıldığının duyulmasıyla birlikte yoğunluk yaşadı. Azez bölgesinde bulunan yüzlerce Suriyeli pasaportları ile Türkiye'ye giriş yapmaya başladı. İşlemlerini yaptıran Suriyeliler'in Türkiye'ye gelişi devam ederken, az sayıdaki Suriyeli'nin ise Kilis'ten temin ettikleri temel ihtiyaç malzemeleri ile birlikte ülkelerine döndükleri gözlendi.
Yoğunluğun sürdüğü sınır hattında güvenlik güçlerinin de önlemlerini artırdığı görüldü.