BURSA’nın Keles İlçesi’nde onarım çalışmaları devam eden Merkez Camisi'ni haşarelerden korumak için devekuşu yumurtası kullanılacak.
Keles’te 14’üncü yüzyılda Murat Hüdavendigar döneminde Şehzade Yakup Çelebi tarafından yaptırılan Yakup Çelebi Camisi, 1968 yılında harap hale gelince yıkılarak yerine iki minareli ve mimari özelliği bulunmayan Merkez Camisi yaptırıldı. Geçtiğimiz yıllarda minarelerinin depreme dayanıksız olduğu anlaşılan ve Mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü’ne ait olan cami onarıma alındı. Eski minareler yıkılarak yenileri yaptırılırken, iç düzenleme ve hat çalışmaları başladı. Onarım sırasında üst kat kapatılarak alt kat ibadete açık kaldı.
Onarımı devam eden caminin imam Osman Karakuş, caminin haşere ve örümceklerden korunması için araştırma yaparken, devekuşu yumurtasının haşere kovucu özelliğini öğrendi. Mimar Sinan’ın Süleymaniye Camisi’ni yaparken avizelerin kandil çanakları arasına devekuşu yumurtaları koyduğunu öğrenen Karakuş, Cami Koruma Dernek Başkanı Mustafa Korkmaz’a durumu anlattı. Araştırmalar sonrası 4 adet devekuşu yumurtası Çorum’dan getirtildi. Onarım tamamlandıktan sonra yumurtalar caminin dört köşesine yerleştirilecek.
İmam Osman Karakuş, Süleymaniye Camisi’nin tarihini okurken bu ilginç ayrıntıya ulaştığını belirterek, “ Mimar Sinan, Süleymaniye Camisi’ni yaparken, avizelerde bulunan kandil çanaklarının aralarına devekuşu yumurtaları koydurtmuş. Bunun sebebi yüzyıllar sonra ortaya çıkmış. Kurumuş devekuşu yumurtası, insanın hissetmediği ancak akrep, örümcek gibi haşeratı uzak tutan bir koku yayıyor. Bu özellik sayesinde bizim camiimiz de haşereden korunacak” dedi.