Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - TÜRKİYE Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Adana Şube Başkanı Bülent Dönertaş, siyasi iktidarlar ile başta Kenan Evren olmak üzere genelkurmay başkanlarına, haklarını vermedikleri için tepki gösterdi.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde üyeleriyle birlikte açıklama yapan TEMAD Adana Şube Başkanı Emekli Hava Astsubay Bülent Dönertaş, astsubayların ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi için 1 Mart'ta İstanbul'da ölüm orucuna başlayacaklarını söyledi. Dönertaş, emekli olan bir subayın çalışırken aldığı maaşın yüzde 85'ini, astsubayın ise ancak yüzde 55'ini alabildiğini belirterek eşitlik istediklerini vurguladı. Subay ve astsubayların farklı kulvarda aynı hedefe ulaşmaya çalışan kamu görevlileri olduğunu anlatan Bülent Dönertaş, "Bu nedenle subaylara ödenen temsil, görev, makam, kadrosuzluk, komutanlık tazminatları astsubaylara da verilmedir. Lojmanlardan ve sosyal tesislerden yararlanma da eşitlik istiyoruz" dedi.
'YALAN SÖYLÜYORLAR'
Ekonomik yetersizlik ve haksız uygulamalara tepki gösteren astsubayların 1975'te yürüyüş yaptığını ve bu nedenle bazı kazanımlar elde ettiğini aktaran Dönertaş, şunları kaydetti:
"Astsubayların 1975'ten beri ekonomik ve sosyal haklarında iyileştirme yapılmadı. O tarihten bugüne başta Kenan Evren olmak üzere gelip geçen iktidar ve genelkurmay başkanları elde ettiğimiz haklarımızı birer birer elimizden aldılar. Hatta geriye düşürdüler. 1980'lerde yarbayla kıdemli başçavuş aynı maaşı alıyordu. Şimdi astsubaylar, çocuğu yaşındaki üsteğmenle aynı alıyor. Bu düşüş, son yıllarda yaşanan astsubay intiharlarının sebebini daha iyi açıklar hale geldi. Biz imtiyaz ve ayrımcılık değil, adalet istiyoruz. Sorunlarımız pinpon topu gibi. Hükümet genelkurmaya, onlar da hükümete atıyor. Her ikisi de yalan söylüyor. Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'na ifade ediyoruz, artık sabrımızın sonuna geldik. Taleplerimiz yerine getirilinceye kadar, ayrımcılık ve adaletsizliklere direnmek için 1 Mart'ta İstanbul'da başlatılacak ölüm orucu eylemine sonuna dek destek veriyoruz."

YB(BK/CK) (FOTOĞRAFLI)