KARABÜK'te oturan 58 yaşındaki Cemil Ataman, 1998'de ölmesine rağmen 2008'de Nüfus Müdürlüğü'nde 'Şaşu' olarak adı düzeltilen annesine yeniden gerçek adı 'Şaşvi'nin verilmesi için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, ölü kişinin adının değiştirilmesinin istenemeyeceği gerekçesiyle talebi reddetti. Cemil Ataman, annesi öldükten 10 yıl sonra adının nasıl değiştirildiğini anlayamadığını söyledi.
Karabük'te apartman yöneticiliği yapan Cemil Ataman, 2012'de bir yakınına ev alırken kefil olması nedeniyle yapılan işlemler sırasında, 1998'de yaşlılığa bağlı hastalıktan ölen annesi Şaşvi Ataman'ın adının nüfusta 'Şaşu' olarak yer aldığını gördü. Cemil Ataman, Artvin'in Borçka İlçesi İbrikli Köyü nüfusuna kayıtlı annesinin nüfus kayıt örneğini incelediğinde, annesinin adının öldükten 10 yıl sonra 2008'de 'Şaşu' olarak düzeltildiğini gördü.
Nüfus cüzdanında anne adı 'Şaşvi' yazan Cemil Ataman, Karabük 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak annesinin adının yeniden 'Şaşvi' olarak düzeltilmesini istedi. Ancak mahkeme, adın değiştirilmesi isteminin kişiye bağlı haklardan olduğu, ancak ilgili kişi tarafından dava açılarak adın düzeltilmesinin istenebileceği, ölü kişinin adının değiştirilmesinin istenemeyeceği gerekçesiyle talebi reddetti.
Cemil Ataman, öldükten 10 yıl sonra annesinin adının nasıl değiştirildiğini anlamadığını söyledi. Nüfus Müdürlüğü'ne başvurmasına rağmen bu sorunun cevabını öğrenemediğini belirten Cemil Ataman, şöyle konuştu:
"Annem 1998'de öldü. Mezar taşında bile adı 'Şaşvi' diye geçiyor. Mahkeme, ölü kişinin isminin değiştirilemeyeceğini söylüyor. O zaman annem öldükten 10 yıl sonra ismi nasıl oluyor da değişiyor. Anlamak mümkün değil. Kardeşlerime, akrabalarıma sordum. Onlar da bu duruma şaşırdı. Ben annemin ismini geri istiyorum. Bu ismi istemiyorum. Devlet büyüklerimizden annemin isminin düzeltilmesi konusunda yardımcı olmalarını istiyorum."