TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye’nin 8’nci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın "Türkiye'de 2.5 gazete kalacak. Türkiye'de gazeteye ihtiyaç yok" sözlerini hatırlatırken, bugünkü iktidarın Özal dönemi ile aynı düşünceye sahip olduğunu söyledi.
Balıkesir'de günlük yayımlanan yerel Yeni Haber Gazetesi'nin 47'nci kuruluş yıldönümü  etkinlikleri kapsamında, gazetenin kurucusu merhum Ekrem Balıbek adına bu yıl üçüncüsü düzenlenen, 'Ekrem Balıbek Köşe Yazısı Teşvik Ödülü' yarışması ödül töreni ve 'Değişen Medya Düzeni ve Köşe Yazarlığı, Gazeteciliğin Dünü ve Bugünü' konulu panel yapıldı. Otel Basri'deki etkinliğe, CHP Balıkesir milletvekilleri, Nedret Akova, Namık Havutça, Haluk Ahmet Gümüş, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, CHP Karesi İlçe Başkanı Yaşar Evci, sivil toplum kuruluşlarının temsilcisi ve çok sayıda okur katıldı. TGC Başkanı ve Evrensel Gazetesi Köşe Yazarı Turgay Olcayto, TGC eski Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Orhan Erinç, Zaman Gazetesi Köşe Yazarı Ahmet Çakır, panelde konuşmacı olarak yer aldı.
“MESLEĞE İHANET İÇİNDELER”
Yeni Haber Gazatesi'nin sahibi Esen Balıbek etkinliğin açılış konuşmasında, yerel gazeteciliğin sorunlarına değindi. Para kazanmak isteyen bazı kişilerin kendilerini gazeteci olarak göstermesinin mesleğin asıl sahiplerine de zarar verdiğini söyledi. Balıbek konuşmasının ardından babası Ekrem Balıbek adına düzenlenen köşe yazısı yarışmasını kazanan, Manisa Hayat Gazetesi köşe yazarı Osman Özbaş'a ödül verdi.
“MEDYA-TİCARET-SİYASET-TARİKAT”
Oturum başkanlığını TGC Balıkesir Temsilcisi Önder Balıkçı'nın yaptığı, 'Değişen Medya Düzeni ve Köşe Yazarlığı, Gazeteciliğin Dünü ve Bugünü' konulu panelde Turgay Olcayto, Orhan Erinç ve Ahmet Çakır, gazeteciliğin günümüzde geldiği yer konusunda görüşlerini açıkladı. TGC eski Başkanı Orhan Erinç, gazeteciliğin ilk yıllarından günümüze gelişini vurgularken, şöyle dedi:
"Mesleği kurallarına göre yapan meslektaşlarımız ve yayın organları var. Genel bir değerlendirme yapmak gerekirse Türkiye'de gazeteciliğin başlangıç yıllarına döndüğünü söylemek zorunlu oluyor. Yani gazeteciliğin başlangıcında medya ve ticaret iç içe girmişti. Hem gazeteci hem tüccar gazeteciler söz konusuydu. Uğur Mumcu'nun deyimiyle Türkiye'de medya-ticaret-siyaset üçgeni başladı. Bugünde aynı noktadayız. Hatta bir adım daha ileriye gittik. Medya-ticaret-siyaset-tarikat diyebileceğimiz bir durumla karşı karşıyayız. Geçmişten bugünlere baktığınızda elbette bağımsızlığını koruyan, meslek ilkelerine uyan, bütün belalara karşı dik durmayı başaran meslektaşlarımız Allah'tan ki çoğunlukta. Ama onların bir bölümüyle aynı dönem gazetecilik yapmak elimizden alınmış durumda. Çünkü kimisi tutuklu, kimisi mahkum, kimi işsiz."
"GAZETELER HALKTAN KOPUK"
Zaman Gazetesi Yazarı Ahmet Çakır, spor yazarlığının yanında basın tarihi araştırmacılığı yaptığını, günümüzde gazetelerin yanlış politikalar izlediğini, basında bir tıkanma olduğunu vurguladı. Çakır, “Köşe yazarlığının dünyada bizimki gibi bir örneği yok. Nedeni de tahmin ediyorum, bizde kahvehane geleneği var. Oralardaki muhabbet anlayışı basına yansımış gibi görünüyor. Makale değil, fıkra. Batıdakiler makale. Çünkü batıdaki köşe yazılarını o işin uzmanları yazıyor. Ortadoğu'da bir olay varsa, Ortadoğu uzmanı gerektiğinde cumhurbaşkanlarına varıncaya kadar bütün yetkililerle konuyu irdeleyip aydınlatıcı yazılar kaleme alıyor” dedi.
“YASAK KONDUĞUNDA FISILTI GAZETESİ BAŞLAR”
TGC Başkanı Turgay Olcayto, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın "Türkiye'de 2.5 gazete kalacak. Türkiye'de gazeteye ihtiyaç yok" dediğini hatırlatırken, bugünkü iktidarın Özal dönemiyle aynı düşünceye sahip olduğunu vurguladı. Basın özgürlüğünün halkın doğru haber alma kanalı olduğuna dikkati çeken Olcayto, şöyle konuştu:
"Siz bunu tıkarsanız halk nasıl bilgilenecek. Bilgilenme şansı kalmayınca bugün yaşadığımız ortam ortaya çıkacaktır. Uludere'yi 12 saat sonra öğrendik. Gezi'yi 2 tam gün ana akım görmezden geldi. Olaylar büyüyünce olayın içine girmek zorunda kaldı. Reyhanlı'da yayın yasağı konuldu. Bu yasaklar olduğu zaman fısıltı gazetesi başlar. Bunu savcılar yapmaması lazım. Günümüzde gazetecilik zor yapılıyor. Sosyal güvence, güvenlik, sözleşme sorunu var. Gazetecinin en büyük sorunu işini yaptığı, eleştirdiği anda kendini kapı önünde buluyor."