Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde çoğunluğu emekli öğretmenlerden oluşan Kocatepe Tatil Sitesi yönetiminin, 1983 yılında kamuya bedelsiz terk ederek yeşil alan olarak kullanmaya devam ettiği arsaya okul yapımına başlanması, site sakinlerini isyan ettirdi.
Ankara'daki Kocatepe İlkokulu öğretmenleri tarafından kurulan kooperatif, 1983 yılında Alanya'nın Türkler Beldesi'nde 106 dönüm araziye 350 dubleks konutlu Kocatepe Tatil Sitesi'ni inşa ettirdi. Kooperatif yönetimi aynı tarihte 34 dönüm boş araziyi ise 'yeşil alan olarak kullanılması' koşuluyla bedelsiz olarak kamuya terk etti. Türkler Belde Belediyesi 2006 yılında uyguladığı imar planına bu arsayı okul alanı olarak işledi. Site sakinleri de bu boş arsayı çay bahçesi ve dinlenme alanı olarak kullanmaya devam etti. Belediye 2010 yılında site yönetimine yazı göndererek kamuya ait arazide çay bahçesi bulunamayacağını bildirdi. Site yönetimi bunun üzerine çay bahçesini tahliye etti.
ALKIŞLA PROTESTO ETTİLER
Kısa süre önce arsaya yapılacak okulun temeli atılıp inşaata başlanması üzerine site sakinleri bu duruma isyan etti. Çoğunluğu 60 yaş ve üzerindeki emekli öğretmenlerden oluşan site sakinleri, bu arsanın kamuya yeşil alan olarak kullanılması şartıyla terk edildiğini, okul yapılmasını istemediklerini belirterek, belediyeyi alkışla protesto etti. Okulun yapılacağı arazinin 18 metre yanından yüksek gerilim hattı geçtiğine dikkati çeken site sakinleri, okulun daha uygun bir araziye yapılmasını istedi.
İNSANLAR KAFA DİNLEMEYE GELİYOR
Kocatepe Tatil Sitesi'nde oturan emekli astsubay 70 yaşındaki Abdurrahman Yetiş, daha önce imar planında çocuk parkı, yeşil alan, yol ve otopark alanı olarak bildikleri bu arazide okul inşaatının başlamasıyla birlikte şoke olduklarını söyledi.
2006 yılında Türkler Belediyesi'nin uyguladığı imar planıyla arsanın okul yapımına ayrıldığını kaydeden Yetiş, "Bize bu durum yakın tarihe kadar söylenmemişti. Buraya okul yapılmasına ve eğitime karşı değiliz. Sitede yaşayanların tamamı 60 yaş ve üzerinde olduğu için buraya nisan ayından itibaren kafa dinlemeye geliyor" dedi.
YÜKSEK GERİLİM HATTI GEÇİYOR
Site sakinlerinden Türk Telekom'dan emekli olan 55 yaşındaki Yurdagül Pakkan ise "Okul yapıldığı takdirde sitenin içinden yollar geçecek. Yaşlı insanlar buraya huzur bulmaya geliyor. Okul yapılacak yerin üzerinden yüksek gerilim hattı dahi geçiyor. Bu da göz önünde bulundurulmalı. 7 yıldır bu sitede yaşıyorum. Burası kamuya şartlı olarak terk edilmiş bir yer" diye konuştu.
Emekli öğretmen 60 yaşındaki Yusuf Yıldız da "Emekliliğimi geçirebileceğim bir yer olduğu için 2005 yılında bu siteye geldim. Yüksek gerilim hattının geçtiği bu araziden daha uygun birçok çok boş alan var. Burada okuyacak çocuklar tehlikeye maruz kalacak. Okulun bahçesiyle yüksek gerilim hattı arası sadece 18 metre var. Veliler bu riski duyduktan sonra çocuklarını bu okula zaten getirmez. Okulun daha uygun bir yere alınmasını istiyoruz" diye konuştu.

TE(HA/SS) (FOTOĞRAFLI)