Tolga YILDIRIM / ANTALYA, () - GENÇ Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) Antalya Şubesi tarafından üniversite öğrencilerine yönelik yapılan anket çalışmasında, mezuniyet sonrası gençlerin iş bulma sürecinde en çok aileden ve tanıdıklardan yardım göreceklerine inandıkları ortaya çıktı.
Dünya Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu'na bağlı JCI Antalya Şubesi tarafından öğrencilerin kariyer ve gelecek beklentilerini araştıran anket çalışması yapıldı. 'Gençlik Anketi' adı verilen çalışma kapsamında Akdeniz Üniversitesi'nde öğrenim gören 310 öğrenciye harcamaları, sosyal yaşamları, ve kariyer düşüncelerine ilişkin sorular yöneltildi. Anket sonuçları hakkında düzenlediği basın toplantısında bilgi veren derneğin Antalya Şube Başkan Yardımcısı Beytullah Aksoy, öğrencilerin kariyer ve gelecek beklentilerinin yüksek olmasına rağmen çoğunluğunun iş bulmak amacıyla özel bir aktivitede bulunmadığını, yüzde 70'inin henüz bir özgeçmişe dahi sahip olmadığını söyledi.
Aksoy, ankete göre öğrencilerin yüzde 63'ünün mezuniyet sonrasında ilk 8 ayda, yüzde 36'sının da ilk 4 ayda iş bulabileceğini düşündüğünü anlattı. Öğrencilerin çoğunlunun özel sektörde çalışmak istediğini kaydeden Aksoy, "İş bulma sürecinde en çok aileden ve tanıdıklardan yardım göreceklerini düşünüyorlar" dedi. Aksoy, anket sonuçlarına göre, öğrencilerin iş bulamadığı takdirde de yüzde 34 oranıyla ilk tercihlerinin yüksek lisans ile eğitime devam etmek olacağını, diğer tercihin ise yüzde 26 oranıyla yurtdışında iş fırsatı aramak olacağını söyledi.
YÜZDE 66'SI OLUMLU BEKLENTİ İÇİNDE
Öğrencilerin yüzde 66'sının kendi gelecekleri hakkında olumlu beklenti içinde olduğunu aktaran Aksoy, ülkenin refah seviyesinin artacağını düşünenlerin oranının ise yüzde 41'de kaldığını belirtti. Öğrencilerin genel alışkanlıklarına bakıldığında yarıya yakının öğrenci evinde kaldığından bahseden Aksoy, "Öğrencilerin yüzde 43'ü aylık harcamasının 300 ile 500 lira arasında olduğunu belirtiyor. Bu aralığı yüzde 26 oranıyla 500 ile 1000 lira takip ediyor. Öğrenciler gelirlerinin yarısını yeme içmeye, üçte birini de giyime harcıyor" diye konuştu.
Öğrencinin gelirinin yüzde 9'unu eğlenceye ayırdığını belirten Aksoy, aylık sinema, konser, tiyatro gibi katılım sıklığının yüksek olduğuna dikkati çekti. Öğrencilerin evde limitsiz internet kullanırken, mobil cihazlarda kotalı paketleri tercih ettiğini aktaran Aksoy, yüzde 62'sinin evde internet olmasını faydalı bulduğunu, internetin kitap okuma alışkanlığını azalttığını ve internet yüzünden daha az televizyon izlediklerini belirttiklerini anlattı.
Öğrencilerin yüzde 35'inin ailesinin, çocuklarının notlarından haberdar olmadığını dile getiren Aksoy, öğrencilerin yüzde 73'ünün ailesinin kendini anladığını, maddi ve manevi anlamda desteklediğini belirttiğini, okulu bırakmak istediği takdirde ailesinden destek göremeyeceğini düşündüğünü söyledi.
TY(SU/COŞ) (FOTOĞRAFLI)