SAMSUN Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulu'nun 'Sürdürülebilir Ulaşım' projesi, Toyota Avrupa Fonu ve Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından yapılan 'Çevre ve Yenilikçi Fikirler' yarışmasında 'Uygulanabilir Proje' olarak seçildi.
İlkadım İlçesi'nde bulunan Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulu, hava kirliliği ve trafik sorununa dikkat çekmek için 'Sürdürülebilir Ulaşım' isimli proje hazırladı. Projesi ile Toyota Avrupa Fonu ve Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı tarafından yapılan 'Çevre ve Yenilikçi Fikirler' yarışmasına katılan Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulu, Türkiye, Danimarka ve Slovenya'dan 80 okulun hazırladığı projeler arasında 'Uygulanabilir Proje' seçildi. Proje, en yüksek hibe olan 7 bin lirayı da almaya hak kazandı.
Okul konferans salonunda yapılan tanıtım toplantısında konuşan Samsun Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, "Samsun'un bir okulunun uluslararası platformdaki başarısını yaşıyoruz. Bu bizi mutlu etti ancak bu proje içerisinde yer alan tek devlet okulunun Gülsüm Sami Kefeli Ortaokulu olması da bizi mutsuz etti. Mutlu insanları, mutlu toplumları ve mutlu bir dünyayı oluşturmak için insana yatırım yapmak gerekir. Ancak bugün buna ilave olarak hem insana hem de çevreye yatırım yapmamız gerekir. Biz artık olaylara günü ve kendimizi değil, çocuklarımızı, torunlarımızı, geleceğimizi düşünerek bakmamız gerek" dedi.
Okul Müdürü Necdet Bal ise "Bu proje hava kirliliği ve trafik sorununa dikkat çekmek amacını taşıyor. Okulumuz bu proje sayesinde ülkemizde en yüksek hibeyi almayı hak eden devlet okulu oldu. Çevre üzerindeki etkisi az olan her türlü ulaşım şekli, sürdürülebilir ulaşım olarak ifade edilir. Sürdürülebilir ulaşım, yürüme, bisiklete binme gibi motorsuz ulaşım, çevreye duyarlı araçları, araç paylaşımını, toplu taşımayı, yakıt tasarrufu yapan, az yer kaplayan ve sağlıklı yaşamı destekleyen kentsel ulaşım sistemlerinin yapımını ve korunmasını içerir. Sürdürülebilir ulaşım toplumların ulaşım ihtiyacını karşılamanın yanı sıra çevresel, sosyal ve ekonomik büyümeye de olumlu katkı sağlar" diye konuştu.