AFYONKARAHİSAR'ın Dinar İlçesi'ne 25 kilometre uzaklıktaki Çayüstü, Karataş ve Cumhuriyet köylerinde taşımalı eğitim gören öğrenciler, servis ihalesi yapılmadığı için tehlikeli ve yasak olmasına rağmen traktör römorkunda yolculuk yaparak okullarına gidiyor. Her gün 6 saat bu tehlikeli yolculuğa katlanan öğrencilerin tek isteği kış bastırmadan servis ihalesinin yapılması.
Çay Üstü'nden 6, Karataş'tan 3 ve Cumhuriyet Köyü'nden 2 olmak üzere 11 öğrenci, Dinar İlçe merkezindeki okullarına gitmek için her gün saat 05.30'da uyanarak yola düşüyor. Taşımalı eğitim verilen köylerdeki öğrenciler, henüz servis ihalesi yapılmadığı için okula 2 araç değiştirerek gidiyor. Saat 06.00'da Çay Üstü Köyü'nde toplanan 11 öğrenci, traktör römorkuna binerek bozuk yolda yaklaşık 10 kilometre yolculuk yaptıktan sonra Uluköy Beldesi'ne ulaşıyor. Ücretlerini ödeyerek belediye otobüse binen öğrenciler, bu kez 5 kilometre uzaklıktaki Dinar İlçesi'ne gidiyor. İlçe meydanında inen öğrenciler buradan yürüyerek okullarına ulaşıyor. Öğrencilerin okula ulaşması yaklaşık 3 saat sürüyor. Okulda öğle yemeği verilmediği için çoğunlukla yemeklerini evlerinden götüren öğrencilerin okul yolu çilesi son ders ziliyle birlikte yeniden başlıyor. Önce ilçe meydanına yürüyerek giden öğrenciler, buradan belediye otobüsüyle Uluköy Beldesi'ne ulaşıyor. Ardından beldede bekleyen traktöre binerek yola çıkan öğrenciler, saat 20.30- 21.00 sıralarında evlerine ulaşıyor.
Dinar Anadolu Sağlık Meslek Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Hilal Yıldız, 2 yıldır benzer şartlarda okula geldiklerini söyledi. Saat 08.30'da başlayan derse yetişmek için 05.30'da kalkarak yola düştüklerini anlatan Yıldız, "Okul olmadığı için taşımalı eğitim alıyoruz. Ancak servis yok. Yolun bir kısmını traktör kasasında bir kısmını ise belediye otobüsüyle gidip geliyoruz. Traktör kasasında çok üşüyoruz. Okulda geçirdiğimiz zaman kadar da yolda geçiriyoruz. Yorgunluktan, uygusuzluktan ders çalışamıyoruz. Kış gelmeden ulaşım sorununa çözüm bulunmasını istiyoruz" dedi.
'DEVLETİN BULAMADIĞI ARACI BİZ NASIL BULALIM'
Karataş Köyü Muhtarı Bülent Özdemir ise 2 yıldır devam eden sorunun çözüme kavuşturulması için Dinar Kaymakamlığı ve Dinar Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurduklarını kaydetti. Defalarca Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurduklarını da vurgulayan Özdemir, "Dinar Kaymakamlığı bize 'Araç bulun yardımcı olalım' diyor. Devletin bulamadığı aracı biz nasıl bulalım" diye konuştu.
NE YAPILACAKSA BİR AN ÖNCE YAPILSIN
Çay Üstü Köyü'ndeki öğrencilerden Kenan Şahin'in babası Muzaffer Şahin da taşımalı eğitim olmasına rağmen öğrencileri kendi imkanlarıyla okula göndermeye çalıştıklarını belirtti. Uluköy Beldesi'ne kadar öğrencileri traktörle taşıdıklarını anlatan Şahin, şunları kaydetti:
"Belediye otobüsleri geç kaldığımızda bizi beklemiyor. Çocuklarımız çok zor şartlar altında okula gidiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği'ne, Dinar Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurduk. Aramadığımız, gitmediğimiz resmi makam kalmadı. Bize, 'İhale yapılmadı, ihale yapılacak' diyorlar. Okullar açılalı 1,5 ay oldu. Çocuklarımız bu şartlar altında diğer öğrencilerle nasıl yarışacak? Taşıma sıkıntısından dolayı çocuklarımız okula geç kalıyor. Oğlumun devamsızlığından dolayı okuldan yazı geldi. Oğlumun devamsızlıktan kalmaması için çare arıyorum. Artık ne yapılması gerekiyorsa yetkililerin bir an önce yapmasını istiyoruz."
İHALE YAPILACAK
Dinar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Caner Özdemir, servis ihalesinin 28 Ekim'de yapılacağını söyledi. İhalenin, ilandan 21 gün sonra yapıldığı için bu sorunun yaşandığına dikkati çeken Özdemir, "İhaleye kimse girmediği takdirde öğrencilerin mağduriyeti devam edecek. Çocukların mağdur olmaması, soruna çözüm bulunması için elimizden geleni yapacağız" dedi.