Murat ÇAĞLAR/VAN, () - VAN'da 'Dünya Göçmen Kuşlar Günü' dolayısıyla Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Karagündüz Ortaokulu öğrencileri teleskopla kuş gözlemi yaptı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Şube Müdürlüğü, 'Dünya Göçmen Kuşlar Günü' etkinlikleri kapsamında YYÜ Kuş Gözlem Topluluğu ile Karagündüz Ortaokulu öğrencileri, yüzlerce kuş türünün yaşadığı Erçek Gölü'nü ziyaret etti. Havzadaki kuşları teleskop ve dürbünle gözetlemek isteyen öğrenciler, uzun kuyruklar oluşturdu. Kuşlar hakkında yetkililerden de bilgi alan öğrenciler dağıtılan broşürlerden de yararlanarak türleri tanımaya çalıştı.
Daha sonra Hakkari bölgesinde bilinçsiz avcılar tarafından vurularak YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkez Müdürlüğü tarafından tedavi edilen bir kaya kartalı ve 2 şahin doğal yaşam alanlarına bırakıldı. Öğrencilerin meraklı bakışları arasında muhafaza edildikleri kafesten çıkarılan kuşlar, uzun süren tedavi döneminin ardından özgürlüğe kanat açtı.
Düzenledikleri etkinlikle ilgili açıklama yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Şube Müdürü Yunus Bakıcı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de mayıs ayının ikinci haftasının 'Dünya Göçmen Kuşlar Günü' olarak kutlandığını söyledi Bakıcı, "Çocuklara burada teleskopla kuşları izleme imkanı sağladık. Yaban hayatı tanımalarını, sevmeleri ve korumamalarını sağlamak ve farkındalık oluşturmak istedik. Kuşları tanıtmaya çalıştık. Çocuklara göçmen kuşlarla ilgili broşürler dağıttık. Onları yaban hayatın korunması gerektiği konusunda bilgilendirdik. Hafta içinde etkinliklerimiz devam edecek" dedi.
YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan ise Vangölü havzasının iki göç yolu üzerinde bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Aslan, "Bir çok kuş türü göç ederken burada mola vermekte ve yaşamını burada sürdürmektedir. Ama burada zaman zaman olumsuz sorunlar yaşanmakta. Milli Parklar Müdürlüğüyle birlikte yaşanan olumsuzlukların giderilmesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Biz yaralanan ya da aç kaldığı için bitkin düşen bütün göçmen kuşları tedavi altına aldık ve hiçbir zaman açıkta bırakmadık" dedi.

MÇ(FE/BT) (FOTOĞRAFLI)