AFYON Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu (MYO) İnşaat Teknolojisi Bölümü öğrencileri, mesleki uygulamalar dersinde kendi okullarının yoluna parke taşı döşedi. Belediyenin gönderdiği eski taşlardan öğretim üyelerinin de yardımlarıyla yol yapan öğrenciler çalışmayla hem pratik yaptı hem de okullarına hatıra bıraktı.
Afyon MYO İnşaat Teknolojisi Bölümü öğrencileri, bu yıl 'mesleki uygulamalar' dersinde daha fazla pratik yapabilecekleri bir çalışma yapmak istedi. Öğrencilerin zor olmasına rağmen daha aktif bir uygulama yapmak istemesi üzerine öğretim üyeleri, yüksekokulun eğitim binası ile otopark alanı arasında kalan kameriyeye giden bozuk beton yolu yenilemeye karar verdi. MYO yönetiminin de çalışmaya onay vermesiyle bozuk betonda düzenleme çalışmaları yapmaya başlayan öğrenciler, yoğun günlerde alanın otopark olarak da kullanılabilmesi için alana ek bir giriş yolu yaptı. Uygulama için okul yöneticileri ve öğretim üyeleri Afyonkarahisar Belediyesi ile temasa geçti. Belediyenin gönderdiği 4 kamyon kilit taşı yanı sıra inşaat ve hafriyat şirketleri de okula ücretsiz kum gönderdi.
İŞ GÜVENLİĞİNE DİKKAT ETTİLER
Parke yol yapılacak alanı düzelttikten sonra kumla kaplayan öğrenciler, belediyenin gönderdiği kullanılabilir taşları tek tek ayıkladı. Öğretim üyelerinin de yardım ettiği uygulama dersinde, kız ve erkek öğrenciler zincir oluşturarak taşları elden ele taşındı. Diğer bölümlerden öğrencilerin de katıldığı çalışmada, öğrenciler birer işçi gibi hem malzeme taşıdı hem de birer usta gibi yola parke taşı dizdi.
KIZ ÖĞRENCİLER DE ÇALIŞTI
Kız öğrenciler de saha çalışmasında en az erkek öğrenciler kadar ter döktü. El arabasıyla kum taşıyan, parke yapılacak alana kürekle kum yayarak düzeltti. Çalışma esnasında iş güvenliğini elden bırakmayan öğrenciler, baret taktı, iş tulumu ve eldiven giydi. Saha çalışmasının yanı sıra eğlenceli vakit geçiren öğrenciler, okullarına unutulmaz bir anı bıraktı.
TEORİYİ PRATİĞE DÖKTÜLER
MYO'ya gelen okul alanına 450 metrekare parke taşı döşendiğini belirten öğretim görevlisi Kurtuluş Arık, çalışmalara 1 ve 2'nci sınıftaki toplam 120 öğrencinin katıldığını söyledi. Arık, öğrencilerin derste teorik bilgi aldığını, çalışma sayesinde pratik yapma şansı bulduğunu kaydetti.
Sahada çalışma yapmanın teorik bilgiye göre daha fazla dikkat gerektirdiğini öğrendiklerini anlatan öğrencilerden Bayram Çapat, dersi öğrenirken okula bir hatıra bırakmak istediklerini söyledi.
Bölümden mezun olduklarında inşaat teknikeri olarak görev yapacaklarını belirten öğrencilerden Salih Avcu ise uygulama sayesinde işi mutfağında öğrenme şansı bulduklarını vurguladı. Parke döşedikleri alanın otopark olarak da kullanılabileceğine değinen Avcu, "Derste ne yapabiliriz diye konuşuyorduk. Hocalarımız da bize burayı yapmamızı önerdi. Biz de gönüllü olup böyle bir derse başladık" dedi.