"SAYGISIZLIK ETMEYİ AKLIMIZDAN GEÇİRMEDİK”
Bursa’da 6 yaşındaki oğluna, Osmanlı Padişahı Murat Hüdavendigar’ın kabrinin bulunduğu aynı adı taşıyan camii avlusunda, Osmanlı Usulü sünnet töreni ve mevlit düzenlemesi tepkilere neden olan Vali Yardımcısı Mehmet Özcan, bu akşam sünnet düğününün yapılacağı Hilton Otel’de, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Haberlerin eşini ve kendisini üzdüğünü belirten Mehmet Özcan, Bursa’da göreve başladığında 1’nci Murat Camii’ne yakın bir misafirhanede konakladığını ve bu mekanı yakından izleyerek, saygı duyduğunu söyledi. Özel bir manevi bağlılığı olduğunu kaydeden Özcan, son dönede halka açık aktivitelerin yapılabildiği bir yer haline gelen bu mekanı oğlunun sünneti için seçmeyi uygun bulduğunu anlattı.
Özcan, hem emekliliği, hem de oğlunun sünneti nedeniyle 600 kişiye hayır amacıyla ikramda bulunduğunu, burada saygısız tutum ve davranışlarda bulunmadıklarını anlattı. Namazın, abdesttin ve sünnetin ne demek olduğunu iyi bildiğini kaydeden Mehmet Özcan, "Böyle bir etkinliği yaparken de bir saygısızlık etmeyi aklımızdan dahi geçirmeyiz. Kim bunları hangi amaçlarla öne çıkarmaya çalışıyor bilmiyorum" diye konuştu.
Mehmet Özcan, sünnet etkinliğine bu mekana uygun faaliyetleri öne çıkarmak ve daha güzel örnekleriyle devam etmesini sağlamak istediğini belirterek şöyle devam etti:
"Burası tarihi, dini bir mekandır. Bunun öne çıkarılması, mekana uygun faaliyetlerle öne çıkartılır, sosyal içerikli faaliyet olarak anlaşılır. Bursa’nın sembolü olmuş kılıç kalkan ekibi, feshane üzerinde bazı etkinlikler yapıldı. Macuncular, kağıt helva ikram edildi. Uzun adam, ateşbazlar var. Tarihimizden geleneğimizden gelen faaliyetleri biz bu etkinlikte göstererek, daha çok mekanın tanıtımı öne çıkartılsın istedik. Ben yaş haddinden emekli oldum. 65 yaşını dolduran tüm memurlar emekli oluyor. 40 yıllık memuriyetimin sonunda arkadaşlarıma bir veda yemeği düzenledim hem de oğlumun sünneti vesilesiyle hayır yapmak amacıyla biz burada bulunduk. Tarihi mekanlara, dini duygulara saygısızlık etmeyi aklımızdan geçirmeyiz. Hangi faaliyetimiz, davranışımız bunun göstergesidir."
Dini ve tarihi mekanların halk tarafından kullanılması gerektiğini anlatan Özcan, huzurevinden getirilen yaşlılara, Çocuk Esirgeme Kurumu'ndaki çocuklara ve mahalle sakinlerine ikramda bulunduklarını anlattı. Özcan, "Mevlit okutulup, ilahiler söylendi, tasavvuf müziği icra edildi. Çalgı çengi diye nitelendirilmesi son derece üzücü. Orada abdest almayı, ibadet yapmayı engel olacak şekilde kullanıldığı haberleri yanlış ve üzücü" diye konuştu.
Mehmet Özcan, eşinin dördüncü evre kanser hastası olduğunu da belirterek, "Belki çocuğumuza yapabileceğimiz son bir faaliyettir. Başka mürüvvetlerini görür müyüz bilmiyoruz. Eşim, Ben Kanserim Derneği’ni kurup faaliyetlerin içine girmiştir. Tüm bunlar görmezden gelinerek bizim orayı istismar edeceğimizin düşünülmesi hangi aklı ve vicdanın eseridir bilmiyorum. Kimse bizi kendi çıkarları için kullanmasın” dedi.
Mehmet Özcan, Bursa Vali Yardımcılığı görevinden 2 Haziran'da emekli olacağını anlattı, eski eşinin de sünnette bulunup bulunmadığı sorusuna da "Bu mesele bende kalsın. Benim için 7 sene önce biten bir hikayeyi burada tazelemenin hiçbir manası yok” yanıtını verdi.

SÇ,Mİ(FK/AAA) (FOTOĞRAFLI)