TUNCELİ'nin Hozat İlçesi'ndeki Sarıtaş Jandarma Karakolu'nda vatani görevini 5 yıl önce yapan ve intihar ettiği öne sürülen oğulları Murat Oktay Can'ın şehit sayılması için çaba harcayan aile, girişimlerinden sonuç elde edemeyince, oğullarının kabrini şehit mezarı olarak yeniden düzenledi.
Sarıtaş Jandarma Karakolu'nda vatani görevini yaparken 2009 yılında intihar sonucu öldüğü ileri sürülen er Murat Oktay Can'ın ailesi, oğullarının öldürüldüğü iddiasıyla askeri mahkemelerde hukuk mücadelesi vermeyi sürdürüyor. Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar giden aile olayın aydınlatılması ve er Murat Oktay Can'ın şehit sayılması için çaba harcıyor.
"BAYRAK DİKİLDİ, ŞEHİT YAZILDI"
Çocuklarının intihar etmediğini kanıtlamak için mezarının açılmasını bile isteyen aile, yaptıkları girişimlerden bugüne kadar bir sonuç elde edemeyince, gelişmelere tepki göstermek amacıyla oğulları için şehit mezarı yaptırdı. Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Andızlı Kent Mezarlığı'ndaki kabrin başına Türk bayrağı diktiren aile '89/2 Tertip Şehit Murat Oktay Can' yazdırdı. Çocuklarının askerde çektirdiği bir fotoğrafın da yer aldığı mezara aile, 'Sen toprağa yakıştın fidanım, ölüm sana yakışmadı canım, seni çok özledik Muratım' sözlerini işletti.
"5 SENE MÜCADELE ETTİK"
Murat Oktay'ı 5 yıl önce toprağa veren 57 yaşındaki anne Süsember Can, oğlunun mezarı başında gözyaşı döküyor. Oğlunun öldürüldüğünü iddia eden anne Süsember Can, şu iddialarda bulundu:
"Oğlum askerde şehit oldu ve komutanı tarafından vuruldu. 5 sene mücadele ettik bir sonuç alamadık. Benim oğlum Allah'ın huzurunda şehittir. Şehit mezarı yaptırdık, Türk bayrağını astık. Ben her zaman gelip ziyaret ediyorum. Ben oğlumu pikniğe, gezmeye göndermedim, askere gönderdim. Oğlum, 'Peygamber ocağında' komutanı tarafından vuruldu. Çocuğumda iki yara var. Birini estetikle kapattılar, biz üzerine gittikçe olayın üstünü kapattılar."
Olayın aydınlatılması için ölünceye kadar mücadele edeceklerini söyleyen anne Süsember Can, "Devlet onların cezasını versin, sonra da ben vereceğim. Benim tek bir oğlum vardı, o benim aşkımdı, ben ona hep 'aşkım' diye seslenirdim, o benim ciğerimdi, aşkımdı. Böyle 20 yaşında bir yavruyu nasıl kaybettim" diye konuştu.
"OĞLUMUZ ŞEHİTTİR"
Eşi ile aynı yaştaki Oktay Can da, vatani görevlerini yaparken ölenlerin hepsinin şehit sayılması gerektiğini savunarak şöyle konuştu:
"Orası; 'Peygamber ocağıdır.' Oraya gidenler ne şekilde olursa olsun hepsi şehittir. Bizim oğlumuz da bir Mehmetçik olduğundan dolayı şehittir. Biz de mezarını bayrakla süsledik. Bizim çocuklarımız dağda- bayırda vurulmamıştır. Murat Oktay Can, 22 tane resmi delil olmasına rağmen resmi kayıtlarda şehit sayılmamıştır. Oğlumuz şehittir. Onun için biz mezarını Türk bayraklarıyla donatmış durumdayız."

FOTOĞRAFLI