Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ(İzmir), () - İZMİR'in Ödemiş İlçesi'nde en önemli geçim kaynağı sayılan patates ve karpuz üretimi, fiyat ve rekoltedeki istikrarsızlık nedeniyle alternatif ürünlerin gündeme gelmesine sebep oldu. Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu'nun yaptığı deneme çalışmaları sonucuna göre Bozdağ ve Gölcük yaylalarında enginar yetiştirilebileceği anlaşıldı.
Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu'nun yaptığı çalışmayla Ödemiş'te yaygın olarak üretilen patates ve karpuza alternatif olarak enginar üretilecek. Sonbaharda ekilen enginarlar haziran sonuna kadar, mayısta ekilen enginarlar ise 15 ekime kadar satılabilecek. Böylece her mevsimde piyasada bulunmayan enginarı üniversitenin çalışmaları sonucu, yaz ve sonbaharda bulmak mümkün hale gelecek.
Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Funda Yoldaş, okullarındaki 403 öğrencinin pratik ve teorik olmak üzere 2 yıl boyunca donanımlı bir eğitim gördüğünü belirtti. Okulun bahçesinde 204 dekar arazi üzerinde tarla tarımı, sebzecilik, meyvecilik, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Yoldaş, büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, organik kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapıldığını da belirtti. Öğrencilerle birlikte enginar dikimi yaptıklarını kaydeden Doç. Dr. Yoldaş şöyle dedi:
"12 bin baş enginar elde ettik ve 30 kuruştan satışa sunduk. Geçiş sürecini tamamlayan enginarlar, yakın bir dönemde de organik ürün olarak pazarlanacak. Arazimizde sonbaharda diktiğimiz enginarların satışı haziran sonuna kadar devam edecek. Bozdağ ve Gölcük Yaylası'nda mayıs ayında diktiğimiz ürünler ise, 15 ekime kadar satılabilir. Üreticimiz eğer bunu benimserse daha fazla para kazanma imkanına kavuşacak."
'BROKOLİCİ HOCA HANIM'
Bozdağ ve Gölcük yaylalarındaki üreticilerin patatese alternatif ürün yetiştirilebilmesi için topraklarının bir bölümünü kendilerine tahsis ettiğini söyleyen Doç. Dr. Funda Yoldaş, şu bilgileri paylaştı:
"Karpuz ve patates girdilerinin yüksek olması, zirai mücadele gibi nedenlerle zaman zaman istenilen verim elde edilemez. Ancak, enginar gibi ürünlerde zirai mücadele yok denilecek kadar azdır. Az girdi ile yüksek gelirin elde edildiği, daha fazla ürünün kazanıldığı enginarın bölgede yaygınlaştırılması konusunda çalışmalarımız devam ediyor.  Üreticimiz bize güvenerek kendi arazisinde yer temin etti. Bu bilimsel araştırmalara destek verdi. Brokoli yaz mevsiminde Ege Bölgesi ve çevresinde yokken, biz yaz döneminde haziran ayından itibaren hasada gelecek şekilde, ovada ürün çıkıncaya kadar brokoliyi pazara sunduk. Üreticiler büyük gelir elde etti. Bundan dolayı bana da 'Brokolici hoca hanım' adını taktılar."
YB(İÖ/COŞ) (FOTOĞRAFLI)