Tuncel YILMAZ/AYVALIK (Balıkesir), ()-ÇANAKKALE Deniz Zaferi'nin kazanılmasında önemli rol oynayan TCG NUSRET (N-16) mayın gemisinin aslına sadık kalınarak yapılan kopyası, bir günlüğüne Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'ne uğradı. Çanakkale Boğaz Komutanlığı'na bağlı müze gemiye, yağışlı havaya rağmen yüzlerce ziyaretçi akın etti.
Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda aslına sadık kalınarak 9 Ekim 2009'da inşa edilmeye başlanan ve 18 Mart 2011 tarihinde ziyarete açılan 38.8 metre uzunluğundaki TCG Nusret Gemisi Ayvalık'ın turizm merkezi Cunda Adası'nda vatandaşların ziyaretine açıldı. Ayvalık Belediye Başkanı CHP'li Rahmi Gençer ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce Ayvalıklı gemiyi ziyaret etti. Vatandaşlar ziyaret sırasında bol bol hatıra fotoğrafı çekti. Kendisiyle birlikte 15 mürettebatın görev yaptığını belirten Gemi Komutanı Üsteğmen Burak Kentaş, sürekli olarak Çanakkale'de vatandaşlara yönelik sergilenmede bulunduklarını, Çanakkale dışında geminin ilk kez Ayvalık'ta ziyarete açıldığını söyledi. Vatandaşlara Çanakkale Deniz Zaferi'nin ambiyansını aynen yansıtmaya çalışılan gemide, ziyaretçilere Çanakkale Deniz Savaşı ile ilgili bilgiler de slayt gösterimleri ile sunuldu.
Ayvalık ziyareti sonrası geminin 6 Haziran'da Foça, 8, 9 ve 10 Haziran'da İzmir'de, 12 Haziran'da da Dikili'de ziyarete açılacağı belirtildi.

 

TY(AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)