NORVEÇ Kralı 5. Harald ve Kraliçe Sonja, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye gerçekleştirdikleri resmi ziyaret kapsamında, Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisi’ni gezdi.
Kral 5. Harald ve eşi Sonja, bugün öğlen saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri altında önce Ayasofya Müzesi’ni ziyaret etti. Burada yaklaşık 30 dakika kalan ve yetkililerden bilgi alan Kral ve kraliçe, daha sonra araçla Sultanahmet Camisi’ne geçti. Kral ve kraliçe camiye girerken ayakkabılarını çıkartarak terlik giydi. Kraliçe Sonja ise camide başını örttü. Caminin imam hatibi İshak Kızılaslan, Norveç Kralı 5. Harald ile Kraliçe Sonja'ya, caminin tarihi hakkında bilgi verdi. Çiftin, cami ziyareti de 30 dakika sürdü. Norveç Kralı 5. Harald, camiden çıkarken, bir ayakkabısını giymesine emir subayı yardımcı oldu. Kral ve kraliçeyi cami çıkışında karşılaştığı Norveçli müzik topluluğu ‘Gümüş Çocuklar’ ile bir süre sohbet etti. Sultanahmet Camisi ve Ayasofya önünde basın mensuplarına poz veren çift, daha sonra soruları yanıtladı.
Norveç Kralı 5. Harald, çok ilginç bir gün geçirdiklerini belirterek, Sultanahmet Camisi ve Ayasofya Müzesi'nin görülmesi gerektiğini söyledi. Kral 5. Harald, müzedeki viking grafitisini görüp görmediğine ilişkin bir soru üzerine gördüğünü ancak grafitinin yeni bir buluş olmadığını ifade etti. Bugünkü ziyaretlerinin, Türkiye ziyaretinin çok önemli bir parçası olduğunu vurgulayan   Harald, Türkiye-Norveç ilişkilerine ilişkin bir soru üzerine "Türkiye-Norveç ilişkileri gayet iyi. İki ülke dost ve 60 yıldır müttefik. Umarım bu ziyaretten sonra ilişkilerimiz daha iyi olur" dedi. Harald, Türkiye'ye ilk kez geldiğini, ancak oğlunun daha önce ziyaret ettiğini söyledi.
Kraliçe Sonja da eşi gibi uzun zamandır sanat tarihi üzerine okuduğunu dile getirerek, Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisi'nin çok etkileyici olduğunu belirterek, "Ayasofya Müzesi'nde etrafa baktığınızda başınız dönüyor. Sultanahmet Camisi çok güzel. Tarihinizle ilgili mücevherleriniz var. Bu saygı duyulması gereken bir şey. Daha çok şey görmeyi ve tekrar gelmeyi umuyorum" dedi.