TÜRKİYE'de nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında bulunan koruma altındaki saz kedisinin popülasyonun en yüksek olduğu alanın, Adana'daki Akyatan Lagünü'nü çevreleyen 22 kilometrelik yaban hayatı geliştirme sahası olduğu saptandı.
Saz kedileriyle ilgili araştırma yapan Yaban Hayatı Koruma Vakfı (WWF) uzmanlarının Akyatan'da 2010'dan itibaren gerçekleştirdiği çalışmalarda, ilk etapta 38 saz kedisinin varlığı belirlendi. 2011- 2012'de devam ettirilen araştırmalarda fotokapan ve videokapan görüntülerinden 33 yeni birey daha saptandı. Böylece yapılan araştırmalarda 71 saz kedisinin varlığı tespit edilmiş oldu. Yapılan çalışmalar sonunda Türkiye'de Isparta Eğridir Gölü, Ankara Nallıhan, Manavgat Çayı, Denizli Porsuk Çayı'nda da varlığı tespit edilen saz kedisinin popülasyonunun, en çok olduğu yerin Adana Akyatan Lagünü olduğu tescillendi.
SAZ KEDİSİ İÇİN AKYATAN'IN ÖNEMİ
Akyatan Lagünü'ndeki ormanlık alandaki sık sazlıklar ve kumullar, saz kedilerinin yaşaması için uygun bir yaşam alanı oluşturuyor. Suya girmeyi seven tek kedi türü olan saz kedisi, denizde de balık avlıyor. Sık çalılar içinde beslenmesi için gerekli olan avları rahatlıkla bulabiliyor. Saha içinde insan etkisinin çok az olması da, saz kedilerinin yaşamını kolaylaştırıyor. Bu yüzden bölgede yaşayan başka hayvanlar gibi saz kedisinin de popülasyonu artıyor.
SAZ KEDİLERİ EVLATLIK VERİLİYOR
WWF Yaban Hayatı Koruma Vakfı, nesli koruma altındaki saz kedisini korumak için başlattığı evlat edindirme kampanyasını da devam ettiriyor. İsteyenler, vakfın internet sitesinden ücret ödeyerek saz kedisi evlat edinebiliyor. Vakıf ayrıca, saz kedisini koruma faaliyetleri hakkında yerel yönetimleri ve halkı da bilgilendiriyor.
AVLANMASI YASAK
Avcılık, habitat kaybı, bataklıkların tarım alanlarına dönüştürülmesi ve kemirgenlerle mücadele sonucu avlayabilecekleri hayvanların azalmasıyla nesilleri tehlike altında olan saz kedilerinin vurulması yasak. Vakıf, herhangi bir ekonomik değeri olmamasına rağmen saz kedilerinin nadiren avcılar tarafından ve Akyatan çevresindeki tarım alanlarında gece domuz sürülerini avlamak için bekleyen bekçiler tarafından vurulduğunu belirtti.