Gülseli KENARLI / İSTANBUL, () ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) 'nin 25. yılı nedeniyle, Türkan Saylan anısına 18 Mayıs'ta yapılması öngörülen ancak Soma faciası nedeniyle ertelenen "Çağdaşlık İçin Çeyrek Asır-Türkan Saylan'ın Yaşam Yolculuğu" belgeseli dün akşam Fulya Sanat Merkezi'nde gösterimi yapıldı, 4. Türkan Saylan Bilim ve Sanat Ödülü sahibini buldu. "Çocuklar İçin Şiir" alanında verilen ödülü, "Alfabeden Kaçan Harfler" dosyasıyla Çiğdem Sezer aldı.
Sunay Akın'ın sunuculuğunu üstlendiği gece, Nebil Özgentürk ve arkadaşlarının hazırladığı "Çağdaşlık İçin Çeyrek Asır - Türkan Saylan'ın Yaşam Yolculuğu" belgeselinin gösterimiyle başladı. Belgeselde, ÇYDD'nin kurulduğu günden bu yana imzasını attığı projelerin, başta kız öğrenciler olmak üzere onbinlerce öğrenciye burs vermesinin, okul ve yurt yaptırmasının yanı sıra, derneğin karşılaştığı baskılar da anlatıldı.

"BÜTÜN BU ALKIŞLAR TÜRKAN HANIM'A GELSİN"
Çetin Tekindor'un seslendirdiği, Can Atilla'nın müziklerini yaptığı belgesele, Zülfü Livaneli de Türkan Saylan için yazdığı şiirle katıldı. Belgeselin gösteriminden sonra bir konuşma yapan yönetmen Nebil Özgentürk, "Bu benim sadece derlediğim bir şey; bütün bu alkışlar Türkan Hanım'a gelsin, 89 yılındaki o kahramanlara gelsin" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey de, "Onbinlerce çocuğu eğitimde fırsat eşitliği içine zerketmiş ve hayata kazandırmış ve bu evrensel amaca karşı benzeri görülmemiş baskıya, itibarsızlaşmaya rağmen asla geri adım atmamış Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin kurucularına, çalışanlarına, bağışçılarına yürekten teşekür ediyorum" dedi.

"EN GÜZEL MİRAS ONURLU BİR HAYAT"
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da, "Aynı mücadeleyi veren bütün o onurlu insanların biri de Türkan Saylan'dır. Bıraktığı ayak izlerini izleyerek, yokuş yukarı tırmanmaya devam etmek ve bizden sonra geleceklere de belirgin ayak izlerimizi bırakmak, bu büyük insanlık mücadelesinde yerimizi alarak çocuklarımıza onurlu bir miras bırakmak... Karar vermemiz gerekiyor. Susarak onursuzca bir yaşam sürdürmek mi, bedeli ne olursa olsun, susmayıp, onurla tarihe geçmek mi? Bir insanın çocuklarına bırakacağı en güzel miras onurlu bir hayattır" diye konuştu.
Törende, Gülriz Sururi de Şevki Karayel'in piyanosu eşliğinde "Türkan Saylan'dan Hayata Mektuplar"ı sundu. Gece, ÇYDD Başkanı Aysel Çelikel'in, Nebil Özgentürk, Ümit Kocasakal, Şafak Pavey, Ümit Kocasakal, Sunay Akın ve Murat Hazinedar'a plaket sunmasıyla sona erdi.

GK (MK) (FOTOĞRAF)