Kemal ATLAN- Hakan TÜRKTAN/SEYİTGAZİ(Eskişehir), ()- ŞAİR Nazım Hikmet, ölümünün 51'inci yılında Eskişehir'in Seyitgazi İlçesi'ne bağlı, daha önce belde olan son yapılan değişiklikle mahalle statüsüne getirilen Doğançayır'daki anıt mezarı başında düzenlenen etkinliklerle anıldı.
Doğançayır'da CHP'li Eskişehir Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı belediyeleri ile Türkiye Yazarlar Sendikası'nın katkılarıyla bugün '13'üncü Nazım Hikmet ve Kuva-i Milliye Şehitlerimizi Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri' düzenlendi. Etkinliğe Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Töreninin açalış konuşmasını etkinliğin yönetim kurulu üyesi ve Doğançayır'ın eski belde belediye başkanı Ali Rıza Koca yaptı. Koca, 2001 yılından bu yana Nazım Hikmet ve Kuva-i Milliye Şehitlerini Anma Kültür ve Sanat etkinlikleri düzenlediklerini hatırlatarak şöyle konuştu:
"Nazım kendini ülke ve dünya insanının mutluluğuna adamış, mücadelesini çağının en ileri şiirleriyle dile getirmiş, bu uğurda hapishanelerde çile çekmiş ve yaşamının sonunda Anadolu'da bir köy mezarlığında bir çınar ağacının dibinde sonsuzluğa uyumak dileğinde bulunmuştur. Yurtsever bir dünya şairinin isteğini yerine getirerek onun makam mezarını Doğançayır'da hazırladık. Nazım'ın bu temsili makamları gün gelecek tüm yurdumuzun her köyünde, her bucağında Yunus Emre'ler gibi, Hoca Nasreddin gibi gönüllerimizde daha da büyüyerek yerlerini alacaklardır.  Onun şiirlerinde yokluklar içerisinden emperyalistlere karşı verdiğimiz Kurtuluş savaşımızın adı duyulmamış kahramanlarımızın öyküleri vardır."
Tepebaşı Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Ataç da konuşmasına Soma'daki faciada yaşamını yitiren 301 madenciyi anarak başladı. Ataç, "Başka ülkeler bu tür faciaların olmaması için önlemlerini 50 yıl öncesinden aldı ve böyle facialar yaşanmadı" dedi.
Başkan Ahmet Ataç, 2001 yılında Nazım Hikmet'i Moskova'da mezarı başında andıklarını ve Türkiye'den götürdükleri bir çınar ağacı fidanını da mezarın yanına diktiklerini söyledi. Fidanın tutmadığını belirten Ataç, en yakın sürede tekrar Moskova'ya gideceğini ve Nazım'ın mezarı başına çınar fidanını yeniden dikeceğini söyledi.
Yapılan konuşmaların sonra şairler Nurullah Can,Tahir Şilkan, Ahmet Yeniev, Banu Öge, Muzaffer Cura ve Ali Birecik tarafından Nazım Hikmet'in şiirleri okundu.  Doğançayır Semah Ekibi tarafından sunulan semah gösterisinin ardından da '5'inci Nazım Araştırmaları Ödülü' Nazım Hikmet üzerine araştırmalar yapan ve kitaplar yayımlayan araştırmacı-yazar M.Melih Güneş'e verildi.
KA,HT(EK/İD) (FOTOĞRAFLI)