ULUSAL Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) - National Aeronautics and Space Administration) tarafından Aralık ayında başlatılacak Küresel Deprem Tahmin Sistemi Projesi'ne, Fransız asıllı Türk vatandaşı bilim adamı 60 yaşındaki Ronald Karel de dahil edildi. Uzun soluklu projede yer alacak tek Türk olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Karel, "Çok değil 10 yıl gibi kısa bir sürede bulutları, klimatolojik değerleri, fay hatlarını uzaydan inceleyerek büyük depremleri beş gün öncesine kadar öğrenme fırsatı bulacağız. Deprem konusunda bir çığır açacak proje insanlık tarihinin en önemli çalışmalarından biri olacak" dedi.
NASA'nın Aralık ayı başında GeoCosmo Sciences Araştırma Merkezi 'nde, Küresel Deprem Tahmin Sistemi (Global Earthquake Forecasting System) Projesi gerçekleştirecek. ABD, Kanada, İtalya, İsviçre, Hindistan'dan bilim adamı ve konunun uzmanlarının katılacağı projeye Türkiye'den İngiltere'nin başkenti Londra'daki Uluslararası Deprem Ön Sinyalleri Kurumu Başkanı Ronald Karel davet edildi. Eşi Karel ile Bodrum'da yaşayan ve 50 yıla yakın bir süredir ionize bulutlar üzerinde yaptığı araştırmalar ve bulutların hareketliğinden deprem tahminleriyle tanınan Ronald Karel, NASA Başkanı Dr. Pete Worden ve Küresel Deprem Tahmin Sistemi Başkanı Prof. Dr. Friedemann Freund öncülüğündeki projede yer alacak olmaktan duyduğu memnuniyeti ile getirdi. 'Küresel Deprem Tahmin Sistemi' isimli dev projenin tanıtımının 10-12 Aralık tarihlerinde NASA'nın ABD'nin Kaliforniya şehrindeki merkezinde dünyanın dört  tarafından gelecek bilim adamları ve uluslararası basın önünde yapılacağını belirten Fransız asıllı Türk bilimadamı Karel, kendisinin de projeye, 1970 yılında 16 yaşındayken Kütahya'nın Gediz ilçesindeki deprem öncesi keşfettiği iyonize bulutlar ve daha sonra onlarca yıl üzerinde çalıştığı değişik ön sinyallerle katkıda bulunacağını söyledi. Karel, şöyle devam etti:
"Proje kapsamında, 12 değişik ölçüm aleti ile faylardan ve uydulardan toplanacak olan veriler büyük bir bilgisayarda toplanıp NASA'ya iletilecek. NASA tarafından ayrıca Bodrum'un Ortakent Mahallesi, Termera Mevkisi ile İstanbul'a deprem inceleme aletleri yerleştirilecek. Buradan elde edilecek tüm bilgiler saniye saniye NASA'ya aktarılacak. Bu proje kapsamında NASA ya ait uydularla iyonosfer ve atmosfer ile yer istasyonlarındaki deprem öncesi, esnası ve sonrasında meydana gelebilecek olan anormallikler birleştirilip, deprem mekanizmasında yeni bir çağa adım atılacak. Bu projenin hayata geçirilmesi ile çok değil 10 yıl gibi kısa bir sürede bulutları, klimatolojik değerleri, fay hatlarını uzaydan inceleyerek büyük depremleri 5 gün öncesine kadar öğrenme fırsatı bulacağız. Deprem konusunda bir çığır açacak proje insanlık tarihinin en önemli çalışmalarından biri olacak."

FOTOĞRAFLI